SAVJETI

Organizirajte djeci trening tokom izolacije

Pružite im vještinu organizacije sopstvenog vremena

Bez fizičke aktivnosti, dijete će biti nervozno. Ilustracija

Avaz.ba

13.4.2020

Iako su virus i izolacija trenutno poremetili naše živote, to ne znači da nemamo prostora i mogućnosti za bavljenje drugim stvarima. Ovo se odnosi i na djecu, kojoj naročito teško pada zatvoren prostor.


Izbjegnite nervozu

Ne zaboravite, od djece ne možete ništa da sakrijete, tvrde stručnjaci. Ona, također, mogu osjetiti strah, strepnju i brigu od nedovoljno jasnih informacija koje stižu sa svih strana. A čime možemo da im zaokupimo pažnju? Već jesmo. Nastavom posredstvom TV i interneta. Oni su djeca 21. stoljeća i sve može da im bude interesantna motivacija.

Ključna vještina bi se odnosila na takozvanu konstantnost objekta, odnosno istrajnost u učenju i nadogradnji sopstvenog znanja radi uspješnog završetka školske godine.

Mimo školskih obaveza, djeca po svojoj prirodi imaju potrebu da budu u pokretu, fizički aktivna i da energiju isprazne kroz fizički napor. To nije nikakav problem.


Možete sa njima da se igrate žmurke, dan-noć, trenirati. Ilustracija

Organizujte djeci trening unutar izolacije. Možete sa njima da se igrate žmurke, dan-noć... U suprotnom, bez fizičke aktivnosti, dijete će biti nervozno, a nagomilana energija neće mu dopustiti da se osjeća relaksirano. Izvucite iz date situacije najbolje, poručuju stručnjaci, roditeljima.

Pružite vašem djetetu vještinu organizacije sopstvenog vremena. Papir i olovka su sve što vam je za to potrebno. Pomozite mu da napravi dnevni planer i objasnite ideju organizacije. Neka pišu planer svake večeri za sutrašnji dan, sa napomenom da treba i da ga ispoštuju.


Planer

Planer ne može da sadrži samo igru i zabavu. U njega moraju da budu uvrštene i školske obaveze, TV predavanja, razgovor sa učiteljem posredstvom interneta, vježbanje i realizacija zadataka. Naravno, uključite i trening, kao i vrijeme potrebno za odmor uz crtane filmove, igranje igrica ili nešto drugo što mališani vole. U cijeloj priči je važno da roditelji budu otvoreni, iskreni, da im pruže ljubav i razumijevanje, ali nikako da ne zaborave na disciplinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.