KORISNO

Zašto su djeca „bolesnija" noću

Dom zdravlja je zatvoren, vaš kućni ljekar spava, vi ste pospani i sve je puno teže nego danju

Pravilnom reakcijom roditelja simptomi se mogu ublažiti do jutra. Ilustracija

Avaz.ba

20.5.2020

Ne postoji dobro vrijeme kada je bolest u pitanju, posebno kada se radi o djeci, ali svaki roditelj zna da je noć period koji je najteže prebroditi ukoliko su nam maleni bolesni. Svima se nekada desilo da je dijete leglo u krevet zdravo i usred noći se probudilo s neugodnim simptomima glavobolje uzrokovane visokom temperaturom, hroptućim kašljem ili nekim drugim simptomom.  


Visoka temperatura

Također, često se dogodi da simptomi bolesti, koji su tokom dana bili blaži, noću postaju ozbiljniji. Naravno, dom zdravlja je zatvoren, vaš kućni ljekar spava, vi ste pospani i sve je puno teže nego danju.

U situacijama kada se radi o ozbiljnim problemima, naprimjer ukoliko dijete ima visoku temperaturu koju nikako ne možete spustiti, ima očigledne problema s disanjem ili neobičan osip, potrebno je obavezno kontaktirati liječnika ili dijete odvesti u Hitnu pomoć. Međutim, u većini slučajeva, pravilnom reakcijom roditelja, simptomi se mogu ublažiti do jutra, kada sve postaje lakše.


Simptomi mnogih dječjih bolesti obično se pogoršavaju noću. Ilustracija

Simptomi mnogih dječjih bolesti obično se pogoršavaju noću i, iako nisu opasni po život, veoma su neugodni za dijete i za roditelja.

U nastavku donosimo nekoliko savjeta kako uspješno savladati većinu noćnih bolesti.


Groznica

- Zašto je groznica gora noću: Tjelesna temperatura prirodno raste u večernjim satima, tako da se blago povišena temperatura tokom dana lako može pretvoriti u visoku temperaturu tokom spavanja. 

- Šta raditi: Prvo, izmjerite temperaturu djetetu (ako je se radi o bebi mlađoj od šest mjeseci učinite to rektalno). Ukoliko je temperatura iznad 38 stepeni, ako se radi o dojenčetu mlađem od tri mjeseca, neophodno je odmah kontaktirati doktora.

Isto pravilo važi za povišenu temperaturu bez obzira na dob djeteta, ukoliko je prate povraćanje, proljev, ukočen vrat ili neobičan osip. U suprotnom, pokušajte djetetu dati acetaminofen (paracetamol), pričekajte pola sata i provjerite temperaturu ponovo. Ako temperatura nije počela opadati i ukoliko je dijete starije od godine, dajte mu ibuprofen.

Paracetamol se može dati svaka četiri sata, a ibuprofen se može dati svakih šest do osam sati. Zapišite vrijeme davanja lijeka kako biste mogli pratiti. U međuvremenu, važno je da dijete pije dosta tekućine, a može pomoći i brzo kupanje u mlakoj vodi.


Začepljen nos

- Zašto se nos začepljava noću: U šali kažu da je šteta što djeca ne mogu spavati stojeći, jer tada njihovi nosni prolazi ne bi oticali dok spavaju. 

- Šta raditi: Za brzo rješenje, koristite slane kapi ili sprej za nos. Slana voda će navlažiti nosnice i pomoći djetetu da lakše izbaci sekret ili, ukoliko se radi o bebi, pokušajte pumpicom izvući sekret.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.