RODITELJSKE BRIGE

Moje dijete ne želi jesti

Hrana je polje u kojem čak i mala djeca mogu minipulirati roditeljima i zbog toga mame i tate trebaju oprezno pristupiti ovome problemu

Normalno je da dijete ima fazu kada nešto ne želi jesti. Ilustracija

Avaz.ba

9.7.2020

Nije rijetkost da dijete ne želi jesti. Roditelji obično u početku ignoriraju odbijanje hrane, a kasnije postaju sve zabrinutiji. Bez obzira na to koliko je hrana raznovrsna, zdrava i ukusno pripremljena, dijete je ne želi, iako je donedavno uživalo u takvim obrocima.

Međutim, iako je odbijanje jela frustrirajuće za roditelje, normalno je da dijete ima fazu kada nešto ne želi jesti, pokazujući time da postaje neovisno i spremno na donošenje svojih malih odluka. Djeca su vrlo dobra u balansiranju svoje ishrane, i sve dok su zdrava, roditelji ne bi trebali biti zabrinuti. Jer, sve dok raste i napreduje, dobiva nutritijente koji su mu potrebni.  

Također, važno je ne pridavati previše važnosti obroku. U protivnom, čak i jako mala djeca vrlo brzo shvate da je to područje na kojem mogu manipulirati vama i držati stvari pod svojom kontrolom.


Ono što ne želi jesti, privremeno izbacite s jelovnika. Ilustracija

Brojna istraživanja provedena među djecom koja ne vole jesti pokazala su da roditelji mogu stvari preokrenuti i regulirati apetit. Pokušajte dijete uključiti u pripremanje hrane. Neka vam pomaže dok kuhate, u samoposluzi mu pričajte o hrani koju kupujete te pitajte dijete šta bi ono voljelo jesti.

Pazite da dijete ne jede grickalice između obroka. Kada je vrijeme ručku budite sigurni da je gladno. Ako se zasitilo slatkišima siguno neće pokazati interes za obrok oko kojeg ste se vi trudili. Djeci je važna i atmosfera u kojoj se jede. Budite raspoloženi i jedite i vi s djetetom. Ono što ne želi jesti, privremeno izbacite s jelovnika.

Bez obzira na to koliko dijete odbijalo hranu, neće skapati od gladi i sigurno će pojesti nešto kada osjeti glad. Nikako od stola ne pravite bojno polje, jer dijete koje je napeto i pod stresom sigurno neće jesti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.