SVAKODNEVICA

Povjerenje je velika stvar

Nemojte nešto obećavati samo zato što vam je u trenutku to najlakše, niti davati odložena obećanja koje nemate namjeru ispuniti

Graditi povjerenje. Roots of Action

Z. K.

25.1.2023

Evo nekoliko prijedloga kako ćete izgraditi povjerenje između sebe i svog djeteta:

Pokažite se dostojnim dječijeg povjerenja

Ubijedite dijete svojim ponašanjem (jasno, možete i govoriti, ali ono vjeruje onome što vidi i doživi od vas, više nego vašim riječima), da se na vas može osloniti. To ne znači da ćete ga tretirati kao odraslu osobu pa mu, između ostalog, prepričavati stresne situacije sa posla ili upotrebljavati riječi koje ono ne razumije.

Ali, razgovarajte s njim uz dozu poštovanja, nalik onome koje pokazujete u razgovoru s odraslim osobama. Ne prekidajte ga kada govori. Pokažite mu da ga slušate i da imate vremena za razgovor.

Ne obećavajte ono što ne možete ispuniti

Nemojte nešto obećavati samo zato što vam je u trenutku to najlakše, niti davati odložena obećanja koje nemate namjeru ispuniti. Rečenice: "Sutra ćemo..." samo zbunjuju dijete jer će brzo steći iskustvo da vi ni sutra ne ispunjavate ono što ste rekli jučer.

Pohvalite dijete

Kada detetu pružite verbalnu nagradu ili potvrdu za nešto što je njemu važno, ne samo da ste doprinijeli razvoju njegovog samopouzdanja, već ste mu primjerom pokazali da pratite ono što ono radi, i da učestvujete u njegovom radu.

Dozvola za greške

Pokažite djetetu da time što je nešto pogriješilo, nije izgubilo vaše povjerenje. Razgovarajte o onome šta se dogodilo, a ukoliko je zaslužilo - kaznite ga. U svakom dječijem uzrastu postoje odluke koje možete prepustiti djetetu. 

Dozvoljavajući mu da neke odluke donese samostalno, pokazujete mu da imate povjerenje u njegovo mišljenje i da ga posmatrate dovoljno zrelim za obavljanje nekog zadatka.

Umjerena očekivanja

Nikada ne odustajte od stvaranja povjerenja između vas i djeteta. U različitim fazama njegovog razvoja, dogodit će se više puta da vas dijete razočara nekim postupkom ili riječima i da se osjetite iznevjereno. 

Pokušajte da tome pristupite kao sastavnom dijelu roditeljstva, ali ne dozvolite da vas bilo koja situacija pokoleba u izgrađivanja vašeg međusobnog povjerenja. Jednom kada ga uspostavite, i dalje će postojati "trzavice", iskušenja koja ga povremeno poljuljaju, ali ćete vi imati bazu uzajamnog razumijevanja i prihvatanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.