NJEMAČKA

Djeca u vrtićima dobivaju "sobu za pipkanje": Koncept seksualnog odgoja pokrenuo buru u javnosti

Podrazumijeva se da je mališanima dozvoljeno da se "povuku u zaštićeni prostor", u skladu sa svojim potrebama

Koncept je uklonjen sa interneta jer bi mogao da bude “pogrešno protumačen”. Facebook

E. Ag.

15.1.2024


Menadžment jednog vrtića u njemačkom gradu Kerpenu našao se u medijskoj žiži zbog “koncepta seksualnog odgoja”.

Bild se pita "šta je menadžment mislio" i navodi da posjeduje program koji je u međuvremenu uklonjen sa zvanične web-stranice predškolske ustanove.

Šta koncept podrazumijeva

Koncept podrazumijeva da je djeci dozvoljeno da se “povuku u zaštićeni prostor”, u skladu sa svojim potrebama, kako bi se “fizički otkrila” (što nije dozvoljeno u javnim prostorima i u prisustvu drugih), piše njemački medij, piše Telegraf.rs.

Dalje se citira koncept:

- Kada se dijete igra sa genitalijama i dodiruje ih s očiglednim uživanjem, ono ne zna ništa o društvenim tabuima, o onome što nije prikladno. Istražuje i otkriva svoje tijelo i voli da ostane tamo gdje se osjeća posebno dobro”.

Svako ko uspori svoje dijete i kaže mu da se ne smije dodirivati ‘tamo dolje’, mogao bi da nanese veliku štetu, jer je mališan naučio: „Ima nešto na mom tijelu što nije uredu, nije dobro, nepristojno je ili odvratno.”

Krajem 2023., Fox News je izvijestio da više predškolskih ustanova u saveznoj državi Sjeverna Rajna-Vestfalija razmatra ili je već uvelo “prostorije za seksualna istraživanja”.

Bez odgovora

Nedugo potom oglasili su se nadležni.

- Lokacija vrtića, niti utisak stečen tokom posjete, nisu ostavili sumnjiv ili nepoželjan osjećaj - saopćio je predstavnik gradskih vlasti.

Ipak, koncept je uklonjen sa interneta jer bi mogao da bude “pogrešno protumačen”.

- Sklonjen je u novembru i od tada je u reviziji. Cilj je da se podigne svijest o seksualnosti u svim ustanovama u gradu - objašnjeno je.

Bild navodi da spomenuti vrtić nije odgovorio na njihov upit.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.