PLANIRANJE TRUDNOĆE

I muškarci bi trebali obratiti pažnju na unos folne kiseline: U ovim namirnicama je ima najviše

Važna je za začeće

Istraživači su otkrili da nivo folata u krvi majke ne utječe na dužinu trudnoće. Facebook

E. Ag.

22.11.2023

Folna kiselina ili vitamin B9 je apsolutno neophodna za normalan razvoj i funkcionisanje krvotoka i imunog sistema čovjeka. 

Rizik od teškog defekta

Još 1991. godine naučnici su otkrili da uzimanje suplemenata folne kiseline od budućih majki prije začeća i u prvom tromjesečju trudnoće naglo smanjuje rizik od spina bifide kod fetusa, teškog urođenog defekta u formiranju i razvoju kičme. Od tada se ženama koje planiraju trudnoću savjetuje da počnu da uzimaju folnu kiselinu prije začeća i nastave da je uzimaju do 12. sedmice trudnoće.

U isto vrijeme, studije provedene na mužjacima i ženkama štakora pokazale su da, ako su mužjaci primali suplemente folne kiseline prije začeća potomstva, trudnoća ženki je bila duža i uspješnija, a mladunci su rođeni zdraviji. Istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Harvard (SAD) i Univerziteta u Navari (Španija) odlučili su da testiraju da li je to tačno kod ljudi.

Horhe Čavaro i njegove kolege anketirali su 108 parova koji su bili podvrgnuti vještačkoj oplodnji o njihovoj ishrani i suplementima koje su uzimali prethodne godine. Parovi su imali ukupno 142 djece, uključujući nekoliko blizanaca i trojki.

Istraživači su otkrili da nivo folata u krvi majke ne utječe na dužinu trudnoće. Međutim, ako je otac imao visok nivo folne kiseline, rizik od prijevremenog porođaja je bio smanjen i beba je provela duži period u maternici.

Produžava trudnoću za 2,6 dana

Proračuni tokom ovog istraživanja su pokazali da uzimanje dodatnih 400 mg folne kiseline dnevno od budućeg oca produžava trudnoću za 2,6 dana.

Kako je stručnjak za vantjelesnu oplodnju profesor Čarls Kingslend objasnio čitaocima Dejli mejla, svaka dodatna dva ili tri dana provedena u maternici mogu biti ključna za preživljavanje prijevremeno rođene bebe, omogućavajući plućima i mozgu da se bolje razvijaju.

Istovremeno, drugi stručnjak, specijalista za plodnost muškaraca s Kvins univerziteta u Belfastu Šina Luis smatra da budući očevi ipak ne treba da uzimaju suplemente folne kiseline, već da je dobivaju iz zelenog lisnatog povrća.

Luis se osvrnuo na rezultate druge studije koja pokazuje da višak folata u tijelu muškarca može dovesti do rađanja djece male težine.

Međutim, profesor Kingsland je primijetio da, ako muškarci koji često odbijaju povrće, jedu previše monotono, pa čak i puše, uzimaju suplemente folne kiseline, to neće donijeti ništa osim koristi.

Namirnice koje sadrže folnu kiselinu:

- Špinat

- Šparoge

- Blitva

- Orasi

- Grah

- Grašak

- Jagode

- Banane

- Kakao

-Džigerica

- Cvekla.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.