SARAJEVO

Strah i panika zbog pojave meningitisa u Šestoj OŠ

(Foto. S. Saletović). Roditelji se plaše širenja zaraze

Piše: A.TABAK

28.2.2018

Pojava meningitisa kod jednog učenika Šeste osnovne škole na Stupu prestrašila je mnoge roditelje čija djeca pohađaju ovu školu. Naša ekipa jučer je ispred ove škole zatekla nekoliko zabrinutih roditelja. Kažu da su za slučaj saznali od djece te da se plaše da se bolest proširila po školi. Uplašeni za zdravlje vlastite djece, nadaju se da su poduzete sve potrebne mjere da se ostala djeca ne bi zarazila. 

Potvrđena dijagnoza 

Direktorica Doma zdravlja (DZ) Ilidža Džana Šačić kazala nam je da je upoznata sa slučajem te da je oboljelo dijete hospitalizirano u nedjelju.

- U bolnici je potvrđena dijagnoza meningitisa. S obzirom na to da su ostala djeca iz razreda bila u kontaktu s oboljelim, svima im je uključen antibiotik preventivno, koji se inače ne daje osim u ovakvim slučajevima. Naša doktorica je pozvala cijeli razred i oni organizirano dolaze u grupama u DZ da bi primili antibiotik - rekla je Šačić.

Direktor škole Teufik Muhibić kazao je da je poduzeo sve što je potrebno.

- Škola je uradila ono što treba da uradi u ovakvoj situaciji. To se može provjeriti kod onih koji su zaduženi da reagiraju u ovakvoj situaciji - kazao je Muhibić.

Da problem bude veći, u kantini škole, kako su kazali roditelji, primijećeno je da je hrani koja se prodaje djeci istekao rok trajanja. Roditelji su nam se požalili i na kvalitet hrane koja se nudi djeci te su nam mnogi od njih kazali da kući spremaju užinu za svoje dijete jer to smatraju najsigurnijim rješenjem.

Roditelji sumnjaju i u ispravnost užine

Nova firma

Kada je riječ o neispravnoj hrani, direktor Muhibić je istaknuo da se radi o nezadovoljstvu roditelja ponudom.

- Djeci nije odgovarao meni. Nova firma je ušla u prostor kuhinje pa dok se naviknu. Škola taj prostor iznajmljuje, mi ne pružamo usluge i inspekcija treba da vrši nadzor nad firmom koja ih pruža - rekao je Muhibić.

KUIP izvršio nadzor

Da bismo saznali je li Kantonalna uprava za inspekcijske poslove (KUIP) upoznata sa slučajem prodaje hrane kojoj je istekao rok trajanja, kontaktirali smo ih. Kazali su nam da je izvršen nadzor, ali više detalja o ovom slučaju imat ćemo danas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.