SARAJEVO

Otkriveni sumnjivi sendviči za djecu u školskoj kantini

Inspektori pronašli sendviče koji nisu čuvani prema odgovarajućem temperaturnom režimu

Šesta osnovna škola: Inspekcija po prijavi pregledala kantinu

Piše: A. TABAK

1.3.2018

Inspektori za hranu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP), nakon što su po prijavi pregledali školsku kantinu Šeste osnovne škole na Stupu, pronašli su određeni broj sendviča koji nisu adekvatno čuvani, a koje đaci svakodnevno kupuju, ugrožavajući svoje zdravlje. Inspektori su u ovu školu otišli nakon što je jedno dijete oboljelo od meningitisa, a cijeli razred podvrgnut mjerama zaštite.  


Brdarić: Povlačenje proizvoda

Izrečene mjere

Kako nam je kazala Vildana Brdarić, portparol KUIP-a, pregledom proizvoda koji su zatečeni u kantini utvrđeno je da su imali uredan rok upotrebe, ali da su pronašli sendviče koji nisu bili čuvani u skladu s odgovarajućim temperaturnim režimom, predviđenim na deklaraciji. Brdarić ističe da je za utvrđeni nedostatak na licu mjesta inspektor izrekao mjeru povlačenja proizvoda iz prodaje, uz donošenje upravnih i prekršajnih sankcija.  


Čolić: Hitno reagirati

Savjetnica ministra za obrazovanje, nauku i mlade Nihada Čolić kazala je da će Ministarstvo hitno reagirati i insistirati na sankcijama ukoliko se utvrdi da je došlo do prekršaja.

Rješenje KUIP-a

- Trenutno čekamo rješenje KUIP-a da bismo vidjeli šta se dešavalo u kuhinji. Službeno smo od njih zatražili taj nalaz da bismo mogli odmah reagirati i obavijestiti Školski odbor da se poduzmu sve potrebne mjere i radnje - rekla je Čolić.

Deratizacija objekta 

Čolić je, također, rekla da će tražiti da se Ministarstvu dostave svi nalazi koji pokazuju da je izvršena deratizacija školskog objekta. A to je potrebno uraditi nakon što je utvrđeno da je jedan od đaka obolio od meningitisa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.