PROBLEMI

Gojaznost kod djece sve je izraženija: Kontrolirajte debljanje

Ako su djeca u razvoju pretila, to može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, koji su se nekad vezivali samo za odrasle osobe

Bitna je kontrola. Facebook

Z. K.

8.2.2024

Mnogi roditelji su upali u zamku i, popuštajući djeci i hraneći ih svim što požele, doveli ih u stanje u kojem imaju višak kilograma. Gojaznost je danas jedan od vodećih javnozdravstvenih problema. Roditelji, u želji da udovolje, često ne razmišljaju o posljedicama svakodnevnog jedenja brze hrane, slatkiša i nezdravih namirnica.

Zdrave navike

Gojaznost kod djece rastući je problem u svijetu. Ako su djeca u razvoju pretila, to može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, koji su se nekad vezivali samo za odrasle osobe – hipertenzije, dijabetesa, hiperholesterolemije, slabije tolerancije na glukozu… Kod tinejdžerki se mogu javiti sindrom policističnih jajnika, problemi sa menstruacijom, aknama.

Zato je važno djecu učiti zdravim navikama. Vi prvi budite primjer. Nemojte im zabraniti sve užitke i male grijehove, ali držite ishranu pod kontrolom. Najveći problem nastane kad je dijete od malih nogu naviknuto da jede nezdravu hranu, koja je često ukusnija od povrća.

Želudac se proširi i posljedice je, ako ovo stanje potraje, sve teže sanirati. Zdrave navike morate im usaditi od malih nogu. I ne podržavajte dijete i ne hvalite ako jede pretjerano. Ako dijete jede normalno, a istovremeno troši kalorije, trči, bavi se sportom, to je za pohvalu.

Djetetu nemojte braniti da jede, ali ga morate poticati da te kalorije i troši. Aktivirajte se i vi, igrajte se s djetetom, idite redovno u prak, zainteresirajte dijete za neki sport, neka postane dio nekog školskog sportskog tima. 

Nađite aktivnost koju ćete upražnjavati redovno kao porodica – vikendom pješačenje šumom i obilježenim stazama, porodični sportski dan, večer plesa… mnogo je mogućnosti.

Izbor hrane

Ako vam je teško kontrolirati šta dijete jede u školi ili kad niste tu, ono šta jede kod kuće je u vašim rukama. Zdrava ishrana je važna za cijelu porodicu. Dobrim izborom hrane jačate dječiji imunitet, dok nezdravom hranom ono ne dobiva dovoljno hranjivih sastojaka. Pazite samo da ne pretjerate, jer ako ste previše strogi kad su u pitanju slatkiši, dijete će naći način da zaobiđe vaša pravila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.