RIJEČ STRUKE

Dječiji psiholog Majda Janežić-Marić objasnila šta je "pokvareni semafor" u odgoju djece

Dešava se da roditelji ne mogu da uspostave ujednačene stavove oko toga šta su granice, kazala je Janežić-Marić

Odgoj djece. Roots of Action

Z. K.

22.2.2024

Dječiji psiholog Majda Janežić-Marić ima dugogodišnje iskustvo u oblasti dječije psihologije i ovom prilikom je odlučila da svim roditeljima da korisne savjete koji im mogu pomoći da vaspitaju svoju djecu na pravi način i od njih naprave dobre ljude.

Dosljednost u odlukama

Između ostalog, Majda se dotakla i fenomena "pokvareni semafor" koji nastaje kada roditelji nisu dosljedni u svojim odlukama šta je djetetu dozvoljeno, a šta ne.

- Dešava se da roditelji ne mogu da uspostave ujednačene stavove oko toga šta su granice. Postoje situacije kada se roditelji međusobno razlikuju, jedan je popustljiviji, drugi je strožiji ili kada dijete često boravi kod baka i djeda ili nekog drugog ko ga čuva, pa zbog toga dolazi do razlike u stavovima.

Kada dođe do situacije da roditelji zahtjevaju jedno, a kada se dijete nađe u drugom okruženju onda važe druga pravila i mi to nazimo "pokvareni semafor". 

Raspoloženje roditelja

Dijete tada razumije da crveno nije uvijek crveno, kao i da zeleno nije uvijek zeleno, pa stignemo i do nekog tinejdžerskog uzrasta kada dijete kaže da njegove kazne zavise od raspoloženja roditelja, što nikako nije dobro.

Naravno da ponekad može doći do odstupanja, ali tada roditelj ta odstupanja mora da brani - rekla je Majda Janežić-Marić za "Novosti".

Veoma korisne savjete koje treba da posluša svaki roditelj, možete pogledati u videu OVDJE.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.