UPOZORENJA

Roditelji olabavite i popustite malo: Strogoća djecu vodi u depresiju

To potiče samoliječenje, između ostalog i pijenjem alkohola

Roditelji i djeca. Facebook

Z. K.

7.3.2024

Djeca koja su imala strogu majku koja je ujedno i perfekcionistica te je od njih uvijek zahtijevala samo najbolje kao odrasli češće imaju problema s alkoholom. Alkoholu takvi pojedinci pribjegavaju kako bi se nosili s depresijom uzrokovanom time što nisu savršeni, otkrilo je novo istraživanje. 

Objasniti razloge

Između ostalog, istraživači s Državnog univerziteta Arizona otkrili su i da će studentice, koje su odgajale autoritarne majke, ali ne i očevi, postati perfekcionistice. To ne samo da pridonosi depresivnim stanjima, već potiče i samoliječenje, između ostalog i pijenjem alkohola. 

U studiji je učestvovalo 419 studenata koji su prosječno imali oko 20 godina.

Studentima su postavljana pitanja o roditeljima, a morali su ocijeniti visinu svog vlastitog perfekcionizma, objasniti razloge konzumiranja alkohola i koliko su popili u različitim prilikama, ali odgovoriti primjećuju li kod sebe simptome depresije. 

Visoki standardi

Istraživači su otkrili da odstupanje od perfekcionizma kod nekih studenata rađa uvjerenje da ne ispunjavaju visoke standarde koje imaju, koje su sami stvorili ili su im nametnuli roditelji, pogotovo majka.

Međutim, ako je otac bio autoritaran odnosno strog, to nije utjecalo na depresivne simptome kod studenata ili pretjeranu upotrebu alkohola. Strog odgoj smatra se provođenjem strogih pravila koja ako se ne poštuju, kažnjavaju se posramljivanjem i ostalim oblicima kazni te nedostatkom topline.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.