OLAKŠAJTE SEBI

Genijalan trik kako da vam ulje ne prska svuda okolo

Čišćenje ulja koje je isprskalo kuhinjske elemente i zidove je zaista najmanje zabavan dio posla

Izbjegnite prskanje ulja. Instagram

M. Z.

18.12.2023

Čišćenje ulja koje je isprskalo kuhinjske elemente i zidove je zaista najmanje zabavan dio posla. I tokom prženja ulje nam može upropastiti garderobu ili nas isprskati po koži. Ako se mučite sa svim navedenim, evo sjajnog trika kojim se možete poslužiti kad sljedeći put budete spremali hranu.

Umjesto da, kao i obično, sipate ulje u tavu, pa ga potom stavite na šporet, praznu tavu najprije dobro zagrijte, a tek kada bude bila vruća, dodajte ulje u nju, dok ne dostigne temperaturu koja je neophodna za prženje (oko 170 stepeni). A prije nego što spustite hranu u tako zagrijanu tavu, malo posolite to ulje koje ste sipali, piše allrecipes.com.

Trik je u tome da u vrelo ulje u tavu dodate samo prstohvat soli dok se ono ne rasprsne ili stvori mjehuriće.

Nemojte dodavati previše, jer ćete pokvariti okus hrane.

Još jedan savjet za smanjenje divlje reakcije vrućeg ulja je da potpuno osušite povrće ili meso koje koristite papirnim ubrusom. Sadržaj vode u hrani koja se miješa s uljem glavni je krivac za iznenadno prskanje koje izaziva nerede – i moguće povrede.

Paniranje i brašnanje vaše hrane također može pomoći da se apsorbira višak tečnosti iz hrane tokom procesa kuhanja, piše The Daily Meal.com.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.