MALA SLATKICA

Otkrivena najdlakavija buba na svijetu

Za ovo otkriće još iz 2021. zaslužan je Džejms Tvid sa Univerziteta u Kvinslendu

Otkrivena buba. News Scientist

Dž. R.

25.3.2024

Izuzetno dugačke bijele dlake na novoimenovanoj dugorogoj bubi Ekcastra albopilosa, mogu zavarati predatore da pomisle da je prekrivena gljivicama.

Entomolog koji je kampovao u Kvinslendu, u Australiji, pronašao je ono što bi moglo biti pretendent na najpufnastiju australijsku, pa čak i svjetsku bubu, prenosi Newscientist.

Za ovo otkriće još iz 2021.  zaslužan je Džejms Tvid (James Tweed) sa Univerziteta u Kvinslendu. On je u Binna Burra Lodge u ​​zaleđu Kvinslenda pronašao bubu koja je nedavno dobila latinski naziv Ekcastra albopilosa.

Spektakularni izgled

Dok je izlazio iz svog šatora, Tvid, koji inače proučava insekte ostrva Norfolk u južnom Pacifiku, primjetio je nešto što je ličilo na izmet i ležalo je na listu žbuna iz roda Lomandra.

Ali, detaljnijim pregledom zapazio je da je to zapravo spektakularna, 10 milimetara duga crveno-crna buba prekrivena dlakom koja je bila posebno gusta oko gornje polovine njenog tijela.

Tvid je shvatio da je to vrsta dugoroge bube (porodica sa oko 36.000 opisanih vrsta), ali nije bilo ničeg uporedivog sa njom. Insekt je označen kao novi rod i vrsta pod nazivom Ekcastra albopilosa, što u prevodu znači "iz logora, bijela i dlakava".

- Postoji dosta buba koje su veoma nježne i pufnaste, ali ova je zaista jedinstvena po dužini dlačica i šarama. Nije neuobičajeno da buba bude dlakava, ali je neuobičajeno da bude ovoliko čupava- kazao je Tvid. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.