MODNI DIZAJNER

Evo šta Armani misli o današnjim modnim trendovima

Godinama je izražavao svoju nesklonost "ludosti po svaku cijenu", pa mu se nisu svidjeli ekstremni stajlinzi na modnim pistama

Giorgio Armani. Instagram

D. R.

1.3.2024

Giorgio Armani, kralj vrhunske elegancije, nije se libio da progovori i o modnim revijama viđenima na milanskoj Nedjelji mode.

Modni dizajner, koji ni sa 89 godina, koliko ih ima, ne pomišlja na penziju, upriličio je spektakularnu modnu reviju u Milanu.

Ovaj proslavljeni modni dizajner nikad nije bio ljubitelj stilskih ludosti i ekstravagancija, a njegov zaštitni znak su savršeno krojeni komadi bezvremenskog stila i izuzetno elegantnih i pročišćenih linija.

- Oduvijek sam vjerovao u ideju bezvremenske elegancije, a ona nije samo precizan estetski kod, već i pristup dizajnu i izradi odjevnih predmeta koji sugeriše način njihove kupovine 'da traju' - izjavio je ranije Armani.

Godinama je izražavao svoju nesklonost 'ludosti po svaku cijenu', pa mu se nisu svidjeli ekstremni stajlinzi na modnim pistama, ali i street style kreacije viđene na milanskim ulicama tokom Nedjelje mode.

Nakon modne revije svoje modne kuće, legendarni modni dizajner otkrio je da mu se nije svidjelo ni to što su mediji dali veliku pažnju ekstremnim, pretjeranim kreacijama. Ponovio je svoje mišljenje i ovoga puta i bez zadrške izrazio svoju frustraciju jer su se mediji fokusirali na 'pretjerane' kreacije, koje 'nemaju odraz u stvarnom životu'.

- Ne sviđa mi se svijet koji je ovako postavljen - rekao je Armani i novinarima poručio da istaknu koliko je teško osmisliti kolekciju, dodajući kako je danas 'sve prihvatljivo samo ako je u ime ekstravagancije i isforsirano'. Ispričao je i da je naporno ostati vjeran svojoj modnoj viziji, kao i da se često sukobljava sa saradnicima oko različitih ideja za kolekcije, piše tportal.

- Težak je to posao i nikad nisam zadovoljan - rekao je, priznajući da bi ipak želio u posljednji čas da unese promjene u kolekciju za jesen 2024.

Armani definitivno nije od onih koji se ustručavaju da kažu svoje mišljenje, već pokušava da promijeni stanje stvari. Dizajner koji će ove godine proslaviti 90. rođendan tako je 2020. napisao otvoreno pismo WWD-u (magazin koji zovu 'Biblijom mode'), u kojem je istakao koliko je apsurdno trenutno stanje stvari zbog pretjerane proizvodnje odjevnih predmeta i neusklađenosti između vremena i komercijalne sezone, tražeći pritom 'hrabru i neophodnu' promjenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.