SAVJETI STRUČNJAKA

Eleganciju vole svi, ali udobnost mora biti na prvom mjestu

Mnoge žene nose obuću koja im je premala

Elegantne, ali štetne za stopala. Pixabay

Dž. R.

8.3.2024

U potrazi za elegancijom često nas privlače cipele koje mogu biti izvrsnog dizajna, ali štetne za naša stopala. Sprovedena su razna istraživanja koja su otkrila potencijalne zamke koje se kriju ispod privlačnosti svakog stila.

Pretjerani pritisak

Bez obzira na visinu štikle, ovaj stil obuće može dovesti do deformacije kosti u stopalu na zadnjem dijelu pete (Haglundove pete). Nesavitljivi materijal vrši pritisak na koštanu regiju što rezultira problemima kao što su otekline, burzitis i bol u Ahilovoj tetivi. Potencijalne mjere olakšanja uključuju led, ortopedske nastavke, jastučiće za pete i odabir prikladnijih cipela.

Ultravisoke pete tjeraju stopala u neprirodan položaj, a pretjerani pritisak može uzrokovati upalu ili oštećenje ovih kostiju i okolnih živaca, što potencijalno može dovesti do preloma. 

Rizik od uganuća

Nošenje visokih potpetica povećava rizik od uganuća zgloba, posebno bočnog uganuća, gdje se stopalo kotrlja na vanjsku stranu, rastežući ligamente zgloba izvan njihovih normalnih granica. Teška uganuća mogu dovesti do pucanja ligamenata. Preporučuje se odabrati potpetice koje nisu više od pet centimetara.

Baletanke ne pružaju podršku za luk, što potencijalno dovodi do problema s koljenima, kukovima i leđima, kao i plantarnog fascitisa. Uz minimalnu zaštitu, japanke povećavaju rizik od posjekotina i povreda stopala te pogoršavaju plantarni fascitis. 

Također im nedostaje oslonac za luk, što potencijalno uzrokuje probleme s koljenima, kukovima ili leđima. Za one koji preferiraju baletanke, umeci koji se mogu kupiti u slobodnoj prodaji mogu blago ublažiti bol u stopalima.

Niža platforma

Kruti ležajevi za stopala u cipelama s platformom mogu ometati prirodno kretanje stopala. Visoke potpetice sa značajnom visinskom razlikom između pete i prstiju također opterećuju metatarzalne kosti. Iako nisu idealne, cipele s nižom platformom mogu smanjiti pritisak na donji dio stopala. Međutim, kruti potplat ipak može utjecati na prirodno kretanje pri hodu.

Cipele sa šiljastim vrhovima pritišću prednji dio stopala, uzrokujući bol u živcima, čukljeve, žuljeve i čekićarske prste. Mogu čak dovesti do modrica ispod noktiju nogu zbog stalnog pritiska. 

Mekši materijali

Izbjegavanje cipela sa šiljastim vrhovima i odabir stilova koji se spuštaju preko ruba prstiju može spriječiti štipanje živaca u stopalu, što izaziva ukočenost stopala. 

Preporučuju se i mekši materijali. Kao i žene, muškarci bi trebali izbjegavati neudobne šiljaste cipele kako bi spriječili čekićarske prste, čukljeve i bol, te bi se trebali odlučiti za cipele koje su šire u području nožnih prstiju.

Devet od 10 žena nosi premale cipele, što dovodi do žuljeva, čukljeva, kurjeg oka i problema sa zglobovima. Konstantno trljanje može dovesti do artritisa. Dizajnirane da oponašaju bosonogo hodanje, minimalističkim cipelama nedostaju podrška i apsorpcija udaraca, što potencijalno utječe na prirodno kretanje stopala.

Prije kupnje cipela neka vam stručna osoba na kraju dana izmjeri dužinu i širinu stopala dok stojite. 

Osobe s neuobičajeno ravnim ili visokim lukovima trebaju se posavjetovati s podijatrom kako bi spriječile osteoartritis ili plantarni fascitis. Pravovremeno liječenje i odabir odgovarajuće obuće pridonose ukupnoj dobrobiti stopala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.