KUĆNO TRETMANI

Znate li koje su prednosti korištenja valjka od žada?

Preporučuje se koristiti ga na čistom licu, prije nanošenja krema i ulja

Može biti napravljen i od ametista. Pixabay

Dž. R.

14.3.2024

Valjak od žada (eng. jade roller) je popularan proizvod koji se koristi za masažu lica. Sastoji se od valjka s ručkom, kojim se prelazi preko lica u svrhu poticanja cirkulacije.

Primarna funkcija

Valjak se najčešće izrađuje od žada, a može biti napravljen i od ametista ili roze kvarca. Na drugoj strani ručke najčešće se nalazi još jedan manji valjak ili kuglica od istog materijala.

Preporučuje se koristiti jade roller barem tri puta sedmično, a možete ga koristiti i na dnevnoj bazi. Potrebno je posvetiti oko 10 minuta masaži lica ovim proizvodom. Može se koristiti na svim tipovima kože.

Primarna funkcija valjka od žada jest poticanje cirkulacije u licu. Time se također stimulira limfni sistem i potiče se limfna drenaža cijelog lica.

Neke od dodatnih primijećenih prednosti jade rollera su smanjenje crvenila na licu, umirivanje i opuštanje kože, poboljšanje apsorpcije ulja u kožu lica i učvršćivanje kože.

Kako masirati lice

Efekat ovog proizvoda povećan je zahvaljujući tome što su valjci prirodno hladni. Ako želite, jade roller možete držati u frižideru. Također, imajte na umu da se prava učinkovitost ovog proizvoda još uvijek ispituje.

Kao što je spomenuto, jade roller se sastoji od većeg valjka na jednoj strani ručke i manjeg valjka ili kuglice na drugoj strani. Veći kamen namijenjen je upotrebi na obrazima i čelu, dok se manji kamen koristi ispod očiju i oko usta.

Preporučuje se koristiti ga na čistom licu, prije nanošenja krema i ulja. No, moguće ga je koristiti i nakon pranja poslije nanošenja ulja.

Valjkom je potrebno prelaziti po licu “gore-dole” pokretima, laganim pritiskom i naglaskom na kretnji prema gore. Također, pomičite valjak i od sredine prema kraju lica.

Možete prelaziti preko cijelog lica, a preporučuje se korištenje ovog proizvoda i na vratu. Također, potrebno ga je redovno prati sapunom i toplom vodom, kako bi se uklonila prljavština s proizvoda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.