RECEPTI

Gratinirani krompir

Zagrijte rernu na 180 stepeni i namastite pleh otopljenim maslacem

Ukusno jelo. Delish

Z. K.

4.9.2023

Sastojci: 1 kg krompira narezanog na tanke kriške, 1 luk narezan na kolutiće, 80 g naribanog sira čedara, 125 ml mlijeka, 250 ml vrhnja za kuhanje, so, biber, maslac.

Priprema:

1. Zagrijte rernu na 180 stepeni i namastite pleh otopljenim maslacem.

2. Stavite vrhnje, mlijeko i luk u tavu na srednje jaku temperaturu. Kuhajte 3-4 minute ili dok ne počne kipjeti. Maknite s vatre te posolite i pobiberite. Stavite na stranu na desetak minuta da se malo ohladi pa luk izvadite i preselite na tanjir.

3. Stavite trećinu krompira na dno posude i pustite da se preklapaju. Prekrijte trećinom luka i trećinom sira. Ponovite postupak još dva puta.

4. Prelijte mješavinom vrhnja i mlijeka. Pecite sat ili dok krompir ne postane mekan, a vrh hrskav i zlatan. Pričekajte desetak minuta prije serviranja da se malo ohladi.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.