ZAČINI

Zdrava crna so dobiva iz rudnika

Termička obrada će ukloniti njen jak miris, pa se preporučuje da crnu so dodajte pri kraj kuhanja ili pečenja

Zdrav začin. Facebook

Z. K.

7.2.2024

Crna so ili kala namak je iznimno cijenjen začin u Indiji, ali i dobrom dijelu svijeta. Riječ je kamenoj soli vulkanskoj porijekla bogatoj sumorovodikom i željezom koji ima karakterističan miris po kuhanim jajima.

Koriste je vegani

Crna sol zapravo nije crna. Karakteriziraju je kristalići ružičaste, crvenkaste, pa čak i ljubičaste boje koji se prelijevaju na crnu boju, po kojoj je dobila ime. Neki je nazivaju i himalajska crna so jer se dobiva iz rudnika u podnožju Himalaje u Indiji i Pakistanu.

Zbog svojeg potentnog mirisa i okusa crna so često je koriste vegani i osobe koje jedu hranu biljnog porijekla. Dodajte se u jela poput tofua na kajganu, palačinke bez jaja, razne marinade i umake. U Indiji često se dodajte u jela od povrća i voća – od chutneyja do raita. Ayurveda joj pripisuje brojna ljekovita svojstva. 

Izvor željeza

Crna so je dobar izvor željeza pa se preporučuje osobama koje pate od anemije. Pomaže protiv nadutosti i zatvora, poboljšava rad probavnog sistema i sprječava žgaravicu.

Termička obrada će ukloniti njen jak miris, pa se preporučuje da crnu so dodajte pri kraj kuhanja ili pečenja kako biste dobili najbolje rezultate. Započnite s dodavanjem prstohvata soli, isprobajte jelo, pa onda prilagodite okuse prema vlastitim željama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.