ZNA SE DESITI

Kako spasiti jelo ako smo pretjerali sa začinima

Kada vam sljedeći put jelo ne ispadne kako ste željeli, nema potrebe da očajavate niti da bacate hranu

Trikovi kojima ćete popraviti okus. Facebook

E. Ag.

16.2.2024

Kao što već znate, jedno od glavnih pravila kuhanja je da probate malo dok kuhate kako biste lakše prilagodili okus jela u hodu. Ali, i najboljim profesionalcima se dogodi da nešto "zaluta", a zato postoje ovi trikovi kojima ćete popraviti okus.

Ako je jelo preslano...

Dodajte kiselinu kao što je sok limuna, sok limete ili sirće; ili zaslađivač poput šećera, meda ili lovorovog sirupa.

Ako recept "dozvoljava", dodajte mlijeko, pavlaku za kuhanje ili jogurt, jer oni također 'ubijaju' so. U narodu postoji još jedan savjet - kad presolite jelo, ubacite jedan oljušteni krompir ili jabuku, koji će upiti višak soli i nakon kuhanja izbacite iz jela.

Također, budite oprezni i s dodavanjem pelata iz limenke, maslina ili kapara, jer sadrže puno soli.

Ako je preslatko...

Dodajte kiselinu kao što je sok limuna, nasjeckano svježe začinsko bilje, koricu citrusa ili mrvicu kajenske paprike za slana jela ili instant espresso za slatka jela.

Obični gorki kakao u prahu dodaje gorčinu, pa također može balansirati preslatko jelo. Super je i pavlaka za kuhanje ili grčki jogurt, jer redukuju preslatki okus i daju kremasti neutralni okus bilo kojem preslatkom desertu.

Ako je hrana previše ljuta...

Kada vam sljedeći put „pobjegne“ previše čilija ili bibera, pokušajte ljutoću ublažiti kiselim namirnicama. Limun, sirće ili paradajz sos odlično ubijaju ljutoću.

Maslac od kikirikija ili pasta od susama također će umanjiti jačinu jela, a možda vas prijatno iznenade i novi okusi koje nose. Dodavanje temeljca ili mlijeka također pomaže. Osim mlijeka, možete dodati i pavlaku ili neki blaži sir.

Ako je previše kisela...

Male količine sode bikarbone postepeno sipajte u hranu tokom kuhanja kako biste smanjili kiselost hrane. Probajte hranu često, sve dok se opor okus hrane ne smanji.

Možete dodati i šećera, on također može ublažiti kiselost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.