NAŠA TEMA

Dječija kožna oboljenja su uporna, a liječenje dugotrajno

Najčešći su urtikarija, atopijski i seboroični dermatitis, infekcija kože, gljivične infekcije

Preventiva važnija od liječenja. Ilustracija

Z. KARIĆ

11.9.2019

Dječija koža tanja je od kože odraslih osoba, a njen rožnati sloj je blaži i manje otporan. Barijera koja služi za odbranu od štetnih tvari nije dovoljno razvijena i zbog toga djeca lakše reagiraju na vanjske uvjete. Uzrok kožnih oboljenja kod djece mogu biti alergija, bakterije, gljivice ili virusi. 

Anafilaktički šok

Najčešća kožna oboljenja kod djece, kako kaže prim. dr. Gordana Vuković, pedijatar, jesu urtikarija, atopijski i seboroični dermatitis, impetigo ili infekcija kože, gljivične infekcije, virusne bradavice i pelenski osip. Kožne promjene daju i zarazne dječije bolesti kao što su pljuskavice, peta osipna bolest, ospice, sindrom ruka, usta, noga, šarlah...


Prim. dr. Gordana Vuković, pedijatar. Arhiv

- Urtikarija se lako prepoznaje po crvenim pečatima u nivou ili iznad nivoa kože, s bijelom urtikom u sredini, jako svrbi i mijenja mjesta. Ako dijete ima samo kožne promjene, bez otoka lica i promuklosti, situacija nije tako opasna. Ali, ako je promuklo, otečeno, postoji opasnost od angioedema i anafilaktičkog šoka – pojašnjava dr. Vuković.

Atopijski dermatitis je hronična bolest i počinje u drugom mjesecu života bebe. U prvoj godini života karakteriziraju je crvene papule i vezikule koje jako svrbe, dijete je uznemireno, češe se, promjene su vlažne i češanjem se stvaraju ogrebotine.

Promjene se javljaju na obrazima, čelu i vanjskim stranama ekstremiteta. Dijete od četiri do deset godina ima promjene na unutrašnjim stranama ekstremiteta, pregibima. Koža je suha, hrapava, lihenificirana s papulama i krastama, jako svrbi, dijete se češe i česte su sekundarne gnojne infekcije.

 Kada ljekaru

- Seboroični dermatitis karakterizira se tjemenjačom, sivim masnim ljuspama između obrva i na intertriginoznim mjestima i javlja se u 1. i 2. mjesecu života, dok gljivične infekcije karakterizira crveno žarište s ljuskavim ivicama, širi se ka periferiji i u sredini blijedi. Kada su zahvaćeni dublji slojevi, svrbi, kosa opada i javlja se gnojenje. Virusne bradavice su izraštaji razne veličine, šire se u okolinu i mogu se inficirati, a pelenski osip zahvata gluteus i prepone, koža je crvena, ljušti se i nastaju ranice – opisuje dr. Vuković.

quote
<p>U toplom periodu bebe se mogu češće kupati, ali samo vodom. Kremama se ne maže cijela koža, nego samo pregibi </p>

Kao i kod većine dječijih bolesti, preventiva je važnija od liječenja. Kožne bolesti su uporne, liječenje je obično dugotrajno. Važno je slušati savjete pedijatra o ishrani i njezi. Ako se na koži djeteta pojave promjene koje ne prolaze za nekoliko dana, obavezno ga treba odvesti pedijatru ili dermatologu.

 Način dijagnosticiranja  

Urtikarija se dijagnosticira testom na alergiju, kožnim testom ili IgE testom iz krvi, a atopijski dermatitis ima karakterističnu kliničku crtu. Porodična anamneza je pozitivna. U krvi je eozinofilija, IgE ukupni specifični testovi su pozitivni.

- Impetigo karakteriziraju mjehurići ispunjeni žućkastom tečnošću ili gnojnom, koji pucaju i stvaraju se žućkaste kraste. Dijagnoza se uspostavlja na osnovu laboratorijskih nalaza i briseva kože. Kod gljivične infekcije rade se brisevi kože i nativni preparati kose i noktiju, a virusne bradavice lako se prepoznaju po kliničkoj slici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.