KORISNO JE ZNATI

Mokar kupaći kostim može dovesti do urinarne infekcije, evo i kako

Vrijeme potrebno da se simptomi infekcije razviju je često manje od 24 sata

Ljetni period nosi dodatni rizik za zdravstvene probleme. 1mg Capsules

Z. K.

12.7.2023

Urinarne infekcije predstavljaju prodor bakterija u mokraćni sistem, u prethodno sterilni urin. Ljetni period nosi dodatni rizik za nastanak urinarnih infekcija usljed plivanja u bazenu ili moru, gdje higijenski uvjeti često nisu adekvatni.

Javlja se bol

Duži boravak u mokrom kupaćem kostimu kao i kupanje u hladnoj rijeci, bazenu ili moru, značajno povećavaju rizik od nastanka urinarne infekcije, posebno kod osjetljivih osoba. Usljed visokih temperatura, ljeti se gubi veća količina tečnosti znojenjem, što uz nedovoljan unos, dovodi do dehidratacije.

U ovim okolnostima urinarni putevi se slabo ispiraju što značajno povećava rizik za ulazak i zadržavanje bakterija. Vrijeme potrebno da se simptomi infekcije razviju je često manje od 24 sata. Najčešći uzročnik urinarnih infekcija je bakterija Ešerihija. Ona je normalni stanovnik crijeva, dok je za urinarni trakt štetna i dovodi do infekcije.

Tipični simptomi urinarne infekcije su učestalo mokrenje, peckanje i bol pri mokrenju, kao i promjena boje urina (zamućen ili sukrvičav urin). Ovi znaci mogu biti praćeni bolovima u donjem dijelu stomaka i krstima. Povišena temperatura je znak da se infekcija sa mokraćne bešike proširila i na gornje dijelove urinarnog sistema (ureter, bubreg).

Pojava krvi

Dijagnoza urinarne infekcije postavlja se na osnovu tegoba koje pacijent ima i laboratorijskih nalaza urina i krvi. Za brzu orijentaciju potreban je nalaz urina, a definitivna dijagnoza se postavlja na osnovu nalaza urinokulture. Krvna slika i CRP pokazuju da li se infekcija zadržala na nivou mokraćne bešike ili se proširila i na bubreg.

Ukoliko tipični simptomi urinarne infekcije ne prestaju, ako dođe do pojave krvi u urinu, javi se i povišena temperatura obavezno treba potražiti medicinsku pomoć.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.