SAVJETI

Izbjegnite ovaj ljetni problem

Usljed visokih temperatura, namirnice se češće kvare, te uglavnom uzrokuju stomačni virus kod ljudi

Stomačne tegobe spriječite higijenom. Facebook

Z. K.

15.7.2023

Veliki broj ljudi muče stomačne tegobe, a simptomi poput mučnine, dijareje, povraćanja, gubitka apetita mogu trajati i do pet dana. Šta raditi u takvim situacijama, objasnila je doktorica Milena Turubatović.

Stomačni virus

Kako je kazala, usljed visokih temperatura namirnice se češće kvare, te uglavnom uzrokuju stomačni virus kod ljudi.

- Moramo voditi računa o higijeni i držanju namirnica u hladnom prostoru. Naravno, hrana nije jedini izazivač stomačnog virusa. 

To mogu biti i virusi i bakterije, koji su vrlo zarazni i lako se prenose, a najčešće prljavim rukama, neopranom hranom i nedovoljno termički obrađenom hranom. Kada su više temperature, mnogo brže se razvijaju virusi i bakterije - kaže doktorica.

Supa i riža

Potrebno je, dodaje, da se stalno hidriramo, odnosno pijemo mnogo vode i nezaslađenih čajeva. Ukoliko dobijemo virus, ne smijemo piti sokove. 

Također, tada ne bi trebalo da jedemo masnu i prženu hranu, slatkiše te mliječne proizvode. Sve ostalo možemo konzumirati u manjim količinama. Najbolje bi bilo da to bude supa, riža, možda malo obarene piletine. Naglasila je da je virus prolazan te da nema potrebe za konzumacijom lijekova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.