ISTRAŽIVANJA

Kakvo povrće mališani vole jesti

Kuhanjem povrće zadržava svoju originalnu boju, okus i hrskavost te se zadržava jednoličnost površine i nema pojave procesa promjene boje

Djeca najbolje prihvataju povrće kuhano na pari ili u vodi koje je zadržalo hrskavi okus. Ilustracija

"Bebe i mame"

23.10.2018

Holandski naučnici imaju savjet koji bi mogao olakšati muke roditeljima s djecom koja ne vole jesti povrće. Djeca najbolje prihvataju povrće kuhano na pari ili u vodi koje je zadržalo hrskavi okus, tvrde autori studije.

Naučnici su pripremili mrkvu i buraniju na šest različitih načina koji su uključivali kuhanje na pari i u vodi zatim pasiranje, prženje, pirjanje i pečenje povrća na žaru.

Kuhanjem povrće zadržava svoju originalnu boju, okus i hrskavost te se zadržava jednoličnost površine i nema pojave procesa promjene boje. Djeca uglavnom ne unose dovoljno povrća, a tom bi se problemu moglo doskočiti jednostavnim vođenjem računa o njegovoj pripremi, tvrde naučnici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.