KORISNI SAVJETI

Laganim vježbama od djeteta napravite genija

Potrebno je da dijete nauči da pravilno diše

Vježbajte ukupno 30-40 minuta dnevno. Ilustracija

Avaz.ba

27.6.2020

Da bi izraslo u genija, roditelji moraju da se bave djetetom od rođenja, razvijajući mu prvo desnu stranu mozga, pa postepeno uvodeći igre za razvoj lijeve - glasi metod čuvenog japanskog profesora Makota Šičide, koji ima uspješnu primjenu u više od deset zemalja svijeta. Roditeljima se preporučuje da sa djecom počnu da rade kod kuće što prije i to kroz sljedeće forme:


Lagana muzika

Pjesmica - Važno je da se djetetu posveti vrijeme za razvijanje uma uvijek u isto doba dana i to tako što se krene sa omiljenom pjesmom. Japanac savjetuje da je pjevate dok držite mališana u krilu, okrenutog ka vama, dok u pozadini sve vrijeme svira neka lagana muzika.

Disanje - Potrebno je da dijete nauči da pravilno diše, tako što vježba kako da oduva papirnatu pčelicu ili leptirića. Poslije nekog vremena može početi da duva "u prazno".

Vježba "energetska kugla" - Pretvarajte se da između dlanova imate kuglu koju oblikujete kao grudvu snijega, pa je, tako zamišljenu, bacite. Ponovite to i pravite se da pijete energiju iz ruku.

Sugestija - Sa osmjehom na licu djetetu tiho govorite: "Ti si poseban", "Ti voliš", "Možeš sve".


Pjevajte dok držite mališana u krilu. Ilustracija

Mašta - Trenirajte njegovu maštu, sanjarite sa njim, pričajući mu bajku koju će on da dovrši, da docrta boju nekog prizora ili ime neke osobe iz te priče.

Telepatija - Sjedite blizu djeteta i zamislite neki oblik i boju, zatim mu kažite: "Zamišljam jedan krug, koje je boje?". Tako se vježba telepatija.

Intuicija - Recite mu da pogađa u kojoj ruci ili ispod čega se nalazi nešto, kako biste mu pokrenuli intuitivni nerv.

Gimnastika za oči - Uzmite zvonce i pomjerajte ga gore-dole, lijevo-desno dok zvonite, a mališan neka ga isprati okicama.

Igra kartama - Uzmite što više kartica sa različitim slikama. Pokazujte djetetu karte brzo, ne duže od sekunde, dovoljno da izgovorite šta je na kojoj. Ova brzina će aktivirati desnu stranu mozga, a izgovaranje onoga što je na kartici uključuje i lijevu, pa se one sinhronizuju.

Fotografsko pamćenje - U ovu svrhu su vam potrebne slike koje se malo razlikuju jedna od druge. Na sekund prikažite djetetu jednu od njih, a onda obje i pitajte ga šta je vidio.

Pjevajte - Na kraju učenja, možete ponovo da otpjevate omiljenu pjesmu. Vježbajte ukupno 30-40 minuta dnevno, a ostatak vremena pustite dijete da se igra.



Prerani razvoj

Proučavanje brojeva, slova i druge aktivnosti koje stimuliraju prerani razvoj lijeve strane mozga ostavite za uzrast od 3-4 godine. Naučite ga da igra igre uloga sa različitim igračkama, što razvija maštu koja je vrlo korisna. Sanjarite sa njim, zamišljajući kako ćete otići na more ili u zoološki vrt. Koristite jednostavne rečenice da opišete šta ćete raditi i šta ćete vidjeti. Naučite ga da jede i crta sa obje ruke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.