NASA

Fascinantan prizor iz svemira: Objavljene fotografije solarne baklje koja je izazvala smetnje na Zemlji

Američka svemirska agencija je snimila fenomen jarkih boja, poznat kao izbacivanje koronalne mase (CME) iz svoje opservatorije za solarnu dinamiku

Eksplozija energije u četvrtak izazvala je tokom dva sata radiosmetnje u nekim dijelovima SAD. AP

E. Ag.

18.12.2023

NASA je objavila fotografije, kako navodi, najsnažnije Sunčeve baklje u posljednjih šest godina. Vatreni bljesak na površini Sunca, udaljenom 150 miliona kilometara od nas, bio je toliko jak da je nakratko prekinuo radiokomunikaciju na Zemlji.

Američka svemirska agencija je snimila fenomen jarkih boja, poznat kao izbacivanje koronalne mase (CME) iz svoje opservatorije za solarnu dinamiku, svemirske letjelice lansirane 2010. godine koja prati sunčevu aktivnost, navodi Guardian.

Bila je to, kažu iz NASA-e, baklja najvećeg intenziteta (klase X), koja može da utječe na radiokomunikacije, električne mreže, navigacione signale i predstavlja rizik za svemirske letjelice i astronaute.

Eksplozija energije u četvrtak izazvala je tokom dva sata radiosmetnje u nekim dijelovima SAD i drugim mjestima tokom dana. Centar za predviđanje vremena u svemiru američke Nacionalne uprave za atmosferu i okeane nazvao je eksploziju nevjerovatnim događajem i „vjerovatno jednim od najvećih solarnih događaja sa utjecajem na radiveze koji je ikada zabilježen“.

Centar je saopćio da je njegov utjecaj na radiokomunikacije primijećen između podneva i 14 sati u četvrtak i da naučnici „analiziraju druge efekte CME, koji je bio lociran u sjeverozapadnom području Sunca“.

Većina solarnih baklji klase X koje pogađaju Zemlju se ocjenjuju između 1 i 10. Događaj u četvrtak je klasifikovan kao 8.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.