TOKIO

Japanska kompanija i-space spremna za prvo spuštanje na Mjesec komercijalne letjelice

Lunarna sonda M1 trebala bi sletjeti oko 00:40 ujutro po japanskom vremenu

Prvo spuštanje na mjesec. I-space

FENA

25.4.2023

Japanska startup kompanija i-space spremna je za slijetanje svoje svemirske letjelice Hakuto-R Mission 1 (M1) na Mjesec, planirano za nešto poslije ponoći u srijedu po lokalnom vremenu, što bi, ako uspije, bilo prvo slijetanje na Zemljin prirodni satelit koje je izvela jedna privatna kompanija, navodi naučni portal Space.com, a prenio je Reuters.

Lunarna sonda M1 trebala bi sletjeti oko 00:40 ujutro po japanskom vremenu, nakon što je u decembru uz pomoć rakete SpaceX-a poletjela s Cape Canaverala na Floridi.

Budući da Japan ima velike ambicije o pitanju izgradnje domaće industrije svemirske tehnologije, uspješno slijetanje značilo bi prekretnicu za Japan koji je u sektoru svemirske tehnologije bilježio neuspjehe.

Jedan od najvećih neuspjeha imao je u martu ove godine, kada je Japanska agencija za istraživanje svemira (JAXA) izgubila novu raketu H3 zbog prisilnog manualnog uništenja nakon što je dospjela u svemir.

A taj događaj uslijedio je pet mjeseci nakon što je JAXA-ina raketa Epsilon zakazala pri lansiranju.

Lunarni lander (sonda) M1, visok 2.3 metra, započet će jednosatnu fazu slijetanja sa svoje trenutne pozicije u Mjesečevoj orbiti nekih 100 kilometara iznad površine, krećući se brzinom od gotovo 6000 kilometara na sat, rekao je glavni tehnološki direktor i-spacea Rio Uji (Ryo Ujiie).

Uji je uporedio zadatak usporavanja landera na ispravnu brzinu u odnosu na Mjesečevu gravitacijsku silu s "pritiskanjem kočnica na biciklu koji vozi po rubu skijaške skakaonice."

Samo su SAD, bivši Sovjetski Savez i Kina uspjeli spustiti svemirske letjelice na Mjesec, dok su pokušaji Indije i jedne privatne izraelske kompanije posljednjih godina bile neuspješne.

Nakon što sleti na Mjesečevu sjevernu hemisferu, M1 će pustiti dva rovera, jedan koji je razvila JAXA, japanski proizvođač igračaka Tomy i Sony, te drugi rover Rashid, koji su poslali Ujedinjeni Arapski Emirati.

Osim toga, M1 nosi i eksperimentalnu čvrstu bateriju koju je izradio NGK Spark Plug.

U svojoj drugoj misiji planiranoj za 2024. godinu, M1 će dovesti i-spaceov vlastiti rover, dok će od 2025. godine raditi s američkom svemirskom laboratorijom Draper na dopremanju NASA-inog tereta na Mjesec, s ciljem izgradnje lunarne kolonije sa stalnim osobljem do 2040. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.