OVAKO SE PRVAK REVANŠIRA

Krvavi rat na Floridi: O'Mali deklasirao Veru i odbranio titulu

Američki borac pokazao se kao klasa iznad za svog protivnika

O'Mali: Prva odbrana titule. Društvene mreže

10.3.2024

Događaj UFC 299 bit će zapamćen po nekoliko stvari, ali sigurno da će glavna borba večeri ostati mnogima urezana u sjećanja. Prvak bantam kategorije Šon O'Mali (Sean O'Malley) slavio je jednoglasnom sudijskom odlukom protiv Marlona Čita Vere (Chito), jedinog borca koji ga je uspio pobijediti u karijeri, nakon pet rundi apsolutnog rata.

O'Mali je još jednom pokazao kako bi se prvak jedne kategorije trebao boriti i bio je dominantan tokom četiri od pet rundi. Već od samog početka borbu je uveo u svoju teritoriju. Koristio je svoje duge ruke i noge, te veličanstvenu boks tehniku, pa je direktima i krošeima probijao odbranu ekvadorskog borca.

Vera nije uspijevao da mu se približi, čini se, niti jednom tokom prve tri runde, a zadivljujuće je i kako je uspio preživjeti rafalnu paljbu svog protivnika. Kombinacija pred kraj druge runde je možda i oličenje dominacije O'Malija. Pomalo je i nevjerovatno kako je Vera uspio da se ne sruši nakon brutalnog koljena, koje mu je perfektno sjelo na lice.

Četvrta runda je jedina u kojoj smo vidjeli nešto od Vere. Uspio je Ekvadorac čak i razbiti nos prvaku, te mu otežati disanje. Međutim, nije američki borac izgledao previše zabrinuto. Jednostavno je Vera bio previše pasivan i nije znao kako načiniti pravu štetu, kao što je to bio u prvom okršaju ova dva borca.

Tokom posljednje runde O'Mali je ponovo krenuo žestoko, a pogodio je nekoliko udaraca u glavu Vere, koji su ga vrlo lako mogli oboriti. Bez rezerve se borio kao da je on izazivač, što je, mora se priznati, za svaku pohvalu jer sve češće gledamo pasivne prvake, koji brane titule samo na osnovu toga što ni njihov protivnik ne uspije da napravi razliku.

Na kraju je O'Mali i više nego zasluženo odbranio titulu jednoglasnom odluka sudija (50-44, 50-45, 50-45). Na kraju je i četvrtu rundu, u kojoj je Vera jedino nešto prikazao, dobio prema odluci sudija. Sljedeći protivnik za prvaka je Merab Dvališvili, iako je O'Mali nakon prve odbrane titule prozvao Iliju Topuriju, prvaka perolake kategorije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.