BEJLI OTPISAN U LONDONU

"Ukrcao" milijardu eura u Čelzi, a bit će smijenjen 2027.

Većinski vlasnici Čelzija imaju pravo promijeniti predsjednika pet godina nakon imenovanja

Tod Bejli: Situacija daleko od bajne. Platforma X

N. H.

28.3.2024

Američki biznismen Tod Bejli (Todd Boehly) bit će smijenjen sa pozicije predsjednika Čelzija 2027. godine, tvrdi "Daily Mail".

Bejli je na toj poziciji otkako je kupio londonski klub od Romana Abramoviča u maju 2022. godine, a od tad je potrošio milijardu eura samo na pojačanja, koja u najvećem broju slučaja nisu opravdala novac utrošen na njihovo dovođenje. 

Amerikanac će 2027. godine biti smijenjen s pozicije predsjednika, a to su odlučili vlasnici iz dioničarske kompanije "Clearlake Capital", koja ima 61.5 posto udjela u vlasništvu, dok Bejli posjeduje preostalih 38.5 posto. 

"Daily Mail" piše da Bejlijeva grupa drži ono što se naziva "običnim dionicama", dok većinski vlasnici imaju "povlaštene dionice", koje dolaze s većom zaštitom od bilo kakvih finansijskih nedostataka. 

Na čelu kompanije "Clearlake Capital" su Behdad Egbali (Eghbali) i Hose Felisijano (Jose Feliciano) i pretpostavlja se da će jedan od njih preuzeti tu poziciju.

Većinski vlasnici Čelzija imaju pravo promijeniti predsjednika pet godina nakon imenovanja, a oni će to učiniti odmah 2027.

Imat će Bejli šansu da se vrati 2032., ali je upitno da li će to on uopšte željeti.

Čelzi je ranije demantirao glasine o problemima između Bejlija i "Clearlake-a", te se smatralo da Amerikanac ima veći utjecaj, ali to, prema svemu sudeći, nije bila istina.

Egbali je ostao u pozadini, ali je utjecajan u svakodnevnim procesima i pretpostavlja se da je sada na vodstvu kluba pritisak da se vrati uloženi novac.

Čelzi je tek 11. u Premijeršipu i izgubili su finale Karabao Kupa, dok će u polufinalu FA Kupa igrati protiv Mančester sitija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.