SVAKODNEVNICA

Upaljenim krajnicima treba doktor

"Bebe i mame"

19.4.2018

Tonsillopharyngitis ac. latinska je dijagnoza za akutnu upalu nepčanih tonzila (krajnika) i ždrijela. Tonzile su limfni čvorovi smješteni u stražnjem dijelu usta, iznad grkljana. One su prva linija obrane organizma, pomažu tijelu u borbi protiv bakterija, virusa i drugih mikroorganizama.

U nekim slučajevima mogu se inficirati i tada nastaje upala - tonzilitis. Infekciju mogu uzrokovati virusi ili bakterije. Tonzile su tada natečene, crvene i u slučaju bakterijske infekcije ispunjene gnojem. Upala se može proširiti u grlo i na okolna mjesta uzrokujući upalu ždrijela, pharingitis.

Infekcija krajnika i ždrijela česta je bolest, posebno među djecom. U slučaju virusne infekcije, nije potrebno uzimati antibiotike, tegobe se mogu ublažiti simptomatskom terapijom (snižavanje povišene tjelesne temperature, uzimanje dovoljno toplih napitaka, mirovanje). Jedino u slučaju bakterijske infekcije i superinfekcije potrebna je antibiotska terapija.

Šta uzrokuje upalu

Najčešće se kao uzročnici upale krajnika pominju razni rodovi streptokoka, stafilokoka, pneumokoke, adenovirusi, mikoze i dr.

Dijagnoza

Dijagnozu angina nije teško postaviti, zbog toga ona spada u domen pedijatra.

Liječenje

Liječenje se s uspjehom obavlja davanjem antibiotika i sulfonamida. Također se mogu dati analgetici, antiflogistici za ublažavanje lokalnih bolova. Terapija treba trajati sedam do deset dana.

Prepoznajte simptome

Klinička slika je zajednička za sve angine, postoje samo različiti stepeni lokalnih teškoća kao i promjene općeg stanja, posebno kod djece.

Kao lokalni simptomi javljaju se bol u predjelu tonzila, naročito pri gutanju, a vrlo često se širi i prema ušima. Već drugog-trećeg dana mogu se napipati uvećane, bolne limfne žlijezde vrata. Nekada je prisutno pojačano lučenje pljuvačke, a nekada i osjećaj suhoće i zadah iz usta.

Bolest već od početka prate i opći simptomi: visoka tjelesna temperatura, drhtavica, bolovi u mišićima, malaksalost, glavobolje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.