ISTRAŽIVANJA Zdravo dijete

Treba li kašalj uopće liječiti

Još 2007. godine, istraživanje je pokazalo da tradicionalni lijek protiv kašlja - med, može djelovati blagotvornije i bolje od farmaceutski pripravljenih sirupa

Bebe i mame

Med ima više efekta na smirivanje kašlja

Foto: Ilustracija


Treba li kašalj uopće liječiti? Američko udruženje pedijatara i ljekari sve češće preporučuju da djeca zaobilaze sirupe protiv kašlja zbog raznih nuspojava, te pažnju sve više posvećuju medu kao potencijalno sigurnom lijeku za ublažavanje kašlja.  

Američko medicinsko udruženje je 2007. godine provelo istraživanje pod nazivom "Efekt meda, dekstrometorfana i neuzimanja lijeka na noćni kašalj i kvalitetu sna kod djece koja kašlju i njihove roditelje", koje pak je otkrilo da med ima više efekta na smirivanje kašlja od dekstrometorfana (nalazi se u sirupima) kod djece između dvije i 18 godina koji su med konzumirala 30 minuta prije spavanja.

Doza koju su djeca tijekom istraživanja uzimala bila je:

- Pola čajne kašičice za djecu starosti dvijr do prt godina;

- Jedna čajna kašičica za djecu starosti šest do 12 godina;

- dvije čajne kašičice za djecu starosti 13 do 18 godina.

Svjetska zdravstvena organizacija također je uvrstila med na listu potencijalno dobrih lijekova za djecu (ali ne i za bebe!) kad su u pitanju infekcije gornjih dišnih puteva.

Med prirodnim putem smiruje kašalj

Med djeluje na način da uništava bakterije te ima antioksidativna svojstva. On blagotvorno djeluje na grlo, što pak ublažava njegovu nadraženost uzrokovanu kašljem. Slatkoća u medu izaziva pojačanu proizvodnju pljuvačke, što također umanjuje napetost suhog kašlja. 

Opasnosti prilikom konzumiranja meda

Uzimanje meda može prouzročiti i ozbiljne probleme kod djece. Imajte na umu da med može uzrokovati:

1. Infantilni botulizam kod beba mlađih od jedne godine;

2. Rijetki sindrom čiji simptomi su prekomjerno izlučivanje pljuvačke, povraćanje, tupost, nizak krvni tlak i promjene u srčanom ritmu.

Među ispitivanom djecom nije bilo ozbiljnijih nuspojava, a najčešće grupne posljedice bile su: hiperaktivnost, nervoza i nesanica.

Kad je u pitanju sirup, u ovom specifičnom istraživanju rezultati su pokazali da je imao isti učinak kao i placebo (neuzimanje lijeka), odnosno djeca su se u jednakom vremenskom roku izliječila.

Mnogi sirupi kupljeni u apotekama ili propisani od liječnika imaju razne ozbiljne nuspojave kao što su alergijske reakcije, grčenje mišića, dijabetes, halucinacije i dr.

I na kraju, ukoliko vaše maleno kašlje, svakako ga odvedite liječniku jer kašalj može biti znak neke mnogo opasnije bolesti dišnih puteva.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na