ODGOJ

Fizičko kažnjavanje potiče agresivnost

Odgajate li svoje dijete koristeći se nekim oblikom nasilja, naučit ćete ga da je nasilje prihvatljivo

Ako tučete svoje dijete, ono uči da je to normalno u odnosu. Ilustracija

Bebe i mame

25.1.2020

Životna praksa u mnogim evropskim zemljama pokazala je da nije dovoljno donijeti samo zakon protiv tjelesnog kažnjavanja djece, već treba istovremeno raditi na edukaciji javnosti i pomagati roditeljima u odgoju djece da bi naučili kako se snaći u situacijama kad biraju kažnjavanje. 

Ono što nazivamo samo kao discipliniranje djeteta, naprimjer nekoliko udaraca po stražnjici, jeste tjelesno nasilje. Odgajate li svoje dijete koristeći se nekim oblikom nasilja, naučit ćete ga da je nasilje prihvatljivo i vjerovatno će i ono koristiti iste metode u odnosima s drugim ljudima te u odgoju svoje djece jednog dana.

Djeca znaju biti neposlušna i roditelj ima dojam da udarcem brzo rješava problem, no udarcima ne govorite djetetu kako se treba ponašati. Zamislite da svaki put kad napravite nešto što ne odgovara vašem partneru dobijete od njega šamar.

Ako vam je fizičko kažnjavanje prihvatljiv način odgoja i redovno ga koristite, budite spremni na sve posljedice koje iz toga mogu proizaći.

Ako tučete svoje dijete, ono uči da je to normalno u odnosu i usvaja takav model ponašanja. Ovisno o temperamentu, takvo dijete će možda već u vrtiću početi tući svoje vršnjake ili potpuno suprotno, povući se u sebe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.