SAVJETI

Preporučuje se kupanje mališana dva-tri puta sedmično po pet minuta

Njega kože novorođenčeta podrazumijeva preporuke na nekoliko nivoa

Kupati isključivo čistom toplom vodom. Ilustracija

Avaz.ba

6.6.2020

Neki pedijatri u svijetu zalažu se za promjene ustaljenih navika kada je u pitanju kupanje beba. Mame i tate u razvijenim zemljama Zapada (posebno u SAD i Kanadi), koji su imali priliku upoznati se s novinama, mogli su uočiti značajne promjene u vezi njege najmlađih. 

Koji su novi standardi? Njega kože novorođenčeta podrazumijeva preporuke na nekoliko nivoa. 

- Novorođenu djecu ne treba kupati tokom boravka u porodilištu. Sirasti maz na koži predstavlja efikasnu zaštitu od infekcija i osigurava bolju toplotnu stabilnost. U obzir dolazi minimalno prebrisavanje kože uz pomoć tople, sterilne vode, i to u predjelu genitalija i guze.

- Upotrebu sapuna ili alkohola u njezi kože treba razmotriti u slučaju da se novorođenče primi u bolnicu nakon porođaja u nehigijenskim uslovima - kao što je, naprimjer, porođaj u kući ili na putu do porodilišta.

- U slučaju da se pojavi intertrigo (crvenilo kože u prevojima) savjetuje se brisanje toplom vodom. Nakon pažljivog sušenja kože, u obzir dolazi primjena neke od neutralnih krema s cinkom, i to na iritiranim dijelovima.


Koža se suši tapkanjem. Ilustracija

Ove radnje se preduzimaju narednih sedam do četrnaest dana, a u tom periodu ne treba upotrebljavati sapun i slične proizvode za održavanje higijene, sve dok se promjene i crvenilo kože ne povuku, i dok ne zaraste pupčana rana.

- Prve dvije sedmice - Preporučuje se kupanje dva-tri puta sedmično po pet minuta, i to isključivo čistom toplom vodom. Koža se suši tapkanjem, uz pomoć meke pamučne tkanine.

- Svake večeri, najbolje pred spavanje, treba prebrisati prevoje ispod brade, iza ušiju, ispod pazuha, između nožica. Dok se to radi, soba mora biti zagrijana kao za kupanje (najmanje 24 stepena).

- Do godinu - Nastavlja se prebrisavanje svake večeri, a kupanje je poželjno dva-tri puta sedmično i to do deset minuta. Postepeno se mogu uvoditi i male količine proizvoda za higijenu namijenjene djeci.

- Vlažne maramice trebaju biti vrlo blage, bez alkohola. Ne preporučuje se njihova upotreba prije navršenog prvog mjeseca.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.