KORISNO

Simptomi nicanja zuba kod bebe

Ako primijetite da je dijete razdražljivo, nemirno, plačljivo i lošije spava, ili čak ima i blago povišenu temperaturu, možda je riječ o nicanju zubića

Dobro je pokušati s gumenim igračkama koje služe kako bi ih djeca grizlaDobro je pokušati s gumenim igračkama koje služe kako bi ih djeca grizla. Ilustracija

Avaz.ba

10.6.2020

Baš kada ste pomislili da ste uhvatili ritam s vašom bebom, ne budi se noću, po danu je razigrana i sretna, doći će novi problemi – nicanje prvih zubića.

Ako primijetite da je dijete razdražljivo, nemirno, plačljivo i lošije spava, ili čak ima i blago povišenu temperaturu, možda je riječ o nicanju zubića.


Donje jedinice

Prve zube dijete najčešće dobiva između petog i sedmog mjeseca, ali se vrijeme nicanja prvog zuba može protegnuti i do godinu.  

Iako su varijacije vrlo česte, obično kao prvi zubi izbijaju donje dvije jedinice, odnosno prednji sjekutići. Slijede ih gornje jedinice, pa gornje dvije dvojke, zatim donje dvojke. Mjesto trojki obično još neko vrijeme ostaje prazno, a rastu četvorke – gornje pa donje.

Nakon toga popunjavaju se rupe, odnosno izbijaju najprije gornje, a zatim i donje trojke. Kao posljednji mliječni zubi pojavljuju se petice, donje i na kraju gornje.


Dijete je razdražljivo, lošije spava, nemirno je, plačljivo. Ilustracija

Nicanje mliječnih zuba često zna proći gotovo neopaženo, ali, nažalost, taj proces se češće odvija uz simptome koji su karakteristični za nicanje zuba. Roditelji obično primijete da se s djetetom nešto događa, razdražljivo je, lošije spava, nemirno je, plačljivo i ponekad se javlja i blago povišena tjelesna temperatura.

Dijete u tom periodu, koji može trajati i do nekoliko sedmica, pojačano slini i ima potrebu stavljati i trljati po ustima vlastite ruke ili gumene predmete. Dok ne nikne zubić, na njegovom je mjestu prisutan otok i crvenilo, a ta faza može trajati i do nekoliko sedmica.

Osip oko usta

Neke bebe uz sve navedeno dobiju i proljev, pelenski osip, osip po cijelom tijelu, laganu temperaturu i hunjavicu – popratne pojave oslabljenog imuniteta u tom periodu.  

Prilikom izbijanja zubića kod nekih beba pojavljuje se crvenilo i osip oko usta, a uzrokuje ga pojačano lučenje žlijezda slinovnica. Usljed stalne prisutnosti sline područje oko usta i brade može se zacrvenjeti.

Kako pomoći

Malo je toga što može uistinu pomoći pri nicanju zubića. Danas na tržištu postoje preparati u obliku gela koji se premažu preko samog mjesta na kojem će niknuti zubić, međutim, kako je u ustima prisutna slina, sve što se stavi slina će zapravo otplaviti pa će i učinak takvih preparata biti kratkotrajan.   

Dobro je pokušati s gumenim igračkama koje služe kako bi ih djeca grizla, uz prethodno hlađenje u hladnjaku.

Dijete u tom periodu, koji može trajati i do nekoliko sedmica, pojačano slini i ima potrebu stavljati i trljati po ustima vlastite ruke

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.