ZDRAVO DIJETE

Ni koža mališana ne podnosi razvod roditelja

Djeca razvedenih roditelja izložena su čak trostruko većem riziku da obole od neurodermatitisa od svojih vršnjaka čiji roditelji žive zajedno

Z. K. / Avaz.ba

Stres i psihološki problemi imaju utjecaj na funkcioniranje imunog sistem

Foto: Ilustracija


Hronično oboljenje kože, poznato kao neurodermatitis (koje se manifestira pečatima koji svrbe obično na potiljačnom dijelu vrata, prednjoj strani nožnog članka i podlakticama), znatno se češće javlja među djecom razvedenih roditelja, saopćilo je Njemačko udruženje alergologa i kliničkih imunologa.  

- Ta djeca su izložena čak trostruko većem riziku da obole od neurodermatitisa od svojih vršnjaka čiji roditelji žive zajedno. Osim toga, stres i psihološki problemi imaju očigledan utjecaj na funkcioniranje imunog sistema i mogu pogoršati već postojeći neurodermatitis - kaže Torsten Šefer, alergolog iz Libeka, koji je sa timom kolega proučio utjecaj nezaposlenosti, bolesti ili razdvojenosti roditelja na 1.900 mališana.

  • Djeca sve teško podnose

    Djeca sve teško podnose

    Foto: Ilustracija


Nasuprot razvodu, ostanak roditelja bez posla ne povećava rizik od neurodermatitisa kod djeteta, a teška bolest u porodici čak smanjuje rizik od izbijanja ovog kožnog oboljenja, što je za istraživače predstavljalo veliko iznenađenje.

Moguće objašnjenje je da u slučaju bolesti članovi porodice "zbijaju redove", tako da dijete dobija i više roditeljske pažnje nego inače. Neurodermatitis se obično javlja prije navršene druge godine djeteta. Kao i kod većine alergijskih oboljenja, i kod ovoga je rizik obolijevanja veći ukoliko su od toga patili i jedan ili oba roditelja.

Uočeno je, također, da su djeca koja su dojena tokom prvih šest mjeseci života pod manjim rizikom da obole od neurodermatitisa.

Svakodnevica
Strogi roditelji nanose veliku štetu djeci

Više o temi Djeca

RIJEČ STRUČNJAKA
25 pravila za njegu bebe koja ima ekcem
NA VRH

Podijeli članak na