SVAKODNEVNICA

Dolaskom bebe svoje životne navike ne morate potpuno promijeniti

Prinova je došla u kuću, ali to ne znači da se potpuno morate podrediti djetetu

Dok presvlačite dijete i hranite ga, pričajte s njim, igrajte se. Ilustracija

Z. K. / Avaz.ba

25.8.2020

- Svoje životne navike ne morate potpuno promijeniti, osim, naravno, ako je riječ o pušenju. Uobičajene dnevne aktivnosti kao što su upaljen televizor ili radio, slobodno hodanje, razgovor, zvonjava telefona - nemojte izbjegavati.  

Prinova je došla u kuću, ali to ne znači da se potpuno morate podrediti djetetu. Ono će spavati zato što mu se spava i nikakva vaša dnevna aktivnost to neće omesti. Naprotiv, ako stvorite neprirodnu tišinu svaki put kada dijete spava, činite i sebi i njemu medvjeđu uslugu. Razmislite, hoćete li i tokom sljedećih mjeseci moći tako živjeti?  

- Noć se razlikuje od dana i najbolje je da dijete odmah počne primjećivati razliku. Neke majke tokom noći ne razgovaraju s djecom, ne igraju se, hrane ih u potpunoj tišini i tami, a čak ga i ne presvlače. U današnje vrijeme, ako dijete nema nadraženu guzu, pelene koje su dostupne na našem tržištu sasvim su dobre i djetetu neće biti ništa ako ga ne presvučete šest sati, odnosno tokom noći.  

- Po danu, dok presvlačite dijete i hranite ga, pričajte s njim, igrajte se. Na taj način beba će od prvih dana naučiti razliku između dana i noći pa će ubrzo prespavati cijelu noć, jer će i samo zaključiti kako je po noći dosadno. Ista pravila vrijede i pri uspavljivanju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.