KORISNO

Naučite djecu osnovnim socijalnim vještinama

Učtivost, dakle, treba i jeste na prvom mjestu kada je odgoj u pitanju

Svako dijete treba da posjeduje četiri osnovne socijalne vještine. Ilustracija

Z. K. / Avaz.ba

10.9.2020

Roditeljstvo je vjerovatno najveći izazov od svih pred kojim se može naći jedan par. To je proces, koji zahtijeva posvećenost u odgoju djece i neminovno donosi greške. Ali iz njih učimo. Prema riječima psihologa, svako dijete treba da posjeduje četiri osnovne socijalne vještine koje mu omogućavaju da se uklopi u društvo.

Hvala i molim


- Osnovni maniri - Ovo se zapravo odnosi na grupu ponašanja koja uključuje tradicionalne dobre manire, odnosno hvala i molim, sve do zdrave interakcije s vršnjacima u vidu postupka dijeljenja i smjenjivanja u redu. Dijete koje ima usađene dobre manire uspješno će moći da komunicira s drugima i uvijek će biti u stanju da zadovolji svoje potrebe. Učtivost, dakle, treba i jeste na prvom mjestu kada je odgoj u pitanju. Dijete treba da naučite svojim ponašanjem kako da postupa u širem spektru situacija.

Odraz poštovanja

- Kontakt očima - Ovo je teška navika koju čak i odrasle osobe teško provode u djelo. Održati kontakt očima tokom razgovora je odraz poštovanja prema sagovorniku i temi o kojoj se priča. Također, to je jasan pokazatelj samopouzdanja. Da biste svoje dijete naučili da uspostavi kontakt očima, pretvorite tu aktivnost u igru. Navedite ga da vas gleda dok mu pričate priču, u toku koje ćete mu postavljati pitanja o tome šta se sljedeće dešava.

Postavljanje granica

Postaviti granice djetetu nije lako. Ilustracija

Granice su važne pri odrastanju svakog djeteta. One su ujedno i najzahtjevniji posao za svakog roditelja. Postavljanje granica omogućava djetetu da shvati šta smije, a šta ne smije raditi. Na ovaj način dijete uči koji su postupci ispravni, a koji ne. 

 Postaviti granice djetetu nije lako, jer se kosi s onim roditeljskim nagonom da svom mališanu sve obezbijedi. Međutim, granice ne služe kako biste djetetu nešto uskratili već kako biste ga usmjerili ka ispravnom ponašanju. Kako bi granice funkcionirale, morate ostati dosljedni svojim riječima i djelima.

Razumijevanje ličnog prostora

Vama kao njihovim roditeljima treba lični prostor. Ilustracija

Sasvim je logično da svaki trenutak u danu provodite s vašim najmlađim članovima, uz igru, ljubljenje, grljenje i sve ono što oni zahtijevaju. Međutim, djeca treba da nauče da je roditeljima, poput njih samih, potrebno malo ličnog prostora. 

Ako ne nauče na vrijeme da prihvate to da svakom od nas, pa i vama kao njihovim roditeljima treba lični prostor, svaki će put doživljavati razočarenje kada im vršnjaci stave do znanja da ne žele trenutno da imaju nekog u svojoj okolini. Djeca, prije svega, treba da su sigurna u postojanje vaše ljubavi i kada ste vi daleko od njih. Samo na taj način možete sebi ali i njemu obezbijediti lični prostor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.