CUCLA PRUŽA UTJEHU

Bebe se same odvikavaju od cucle oko desetog mjeseca života

Perite cuclu vodom i sapunom bar jednom dnevno ili svaki put kada procijenite da se zaprljala i mienjajte je svakih dva mjeseca

Ponudite bebi cuclu kao krajnje rješenje. Ilustracija

Z. K. / Avaz.ba

21.9.2020

Sigurno ste bar jednom čuli negativne stvari o cucli - kako deformira bebine zubiće, otežava dojenje ili stvara ovisnost. Međutim, cucla može biti korisna za vašu bebu. Evo najčešćih zabluda o cucli varalici: 

Cucla je nepotrebna - Istina: Tek rođenim bebama potrebno je mnogo pažnje, a kada iskoristite sva sredstva i taktike umirivanja, ponudite bebi cuclu kao krajnje rješenje i to onu anatomskog oblika. Jer cucla bebi pruža utjehu. 

Cucla će deformirati bebine zubiće - Istina: Sve ovisi o intenzitetu i dužini perioda upotrebe cucle. Ukoliko  beba sisa cuclu samo povremeno, ova navika neće ostaviti nikakve posljedice na zubiće. Ali, ukoliko je beba sisa često i nakon prve godine, onda postoji realna opasnost od oštećenja zubića. 

Teško se odvikavaju -  Istina: Bebe se same odvikavaju od cucle oko desetog mjeseca života. Čim beba izgubi interesovanje za cuclu, nemojte joj je više nuditi. 

Perite cuclu vodom i sapunom bar jednom dnevno ili svaki put kada procijenite da se zaprljala i mienjajte je svakih dva mjeseca.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.