SAVJETI

Koje začine i kada treba korisititi u dječijoj prehrani

Novi začin treba ponuditi djetetu u vrlo malim količinama s namirnicama koje su već isprobane i sigurne

Prije uvođenja začina treba poduzeti određene mjere opreza. Ilustracija

Z. K.

28.10.2020

Vjerovatno već znate da se so i šećer ne smiju dodavati prilikom pripreme dječije hrane. Bebe do šest mjeseca života koriste vrlo malu količinu soli, manje od 1 g dnevno i oko 1 g dnevno između 7. i 12. mjeseca. Dojene bebe dobijaju dovoljnu količinu soli kroz majčino mlijeko, a adaptirane mliječne formule sadrže sličnu količinu.

Dok neki američki pedijatri preporučuju da se začini u prehranu djeteta ne počinju uvoditi prije 8. mjeseca, domaći stručnjaci ih ne preporučuju prije 11. ili 12. mjeseca.

Kao i prije uvođenja svake pojedine namirnice u prehranu djeteta, tako i prije uvođenja začina treba poduzeti određene mjere opreza. Novi začin treba ponuditi djetetu u vrlo malim količinama s namirnicama koje su već isprobane i sigurne. Ako nakon nekoliko dana nema alergijske reakcije, tada dijete prihvata začin.

Od začina koje možete početi da koristite pred kraj prve godine najbolje je birati one specifične za naše područje: peršun, bosiljak, bijeli luk, ruzmarin, mirođija, majčina dušica, žalfija, nana, origano, kim, lovor, sjemenke suncokreta i bundeve. Prije uvođenja začina, svakako se posavjetujte i sa pedijatrom.

Začini osim što poboljšavaju ukus hrane, mogu da ublaže lakše tegobe kao što su na primjer grčevi u stomaku (mirođija, žalfija, kim). Kod tegoba disajnih puteva pomoći će majčina dušica, lovor ili origano. Suhi začini imaju jači ukus od svježih, pa ih treba dodavati dvostruko manje. Začine dodajte pred kraj pripreme hrane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.