RIJEČ STRUKE

Kako se pripremiti za početak škole i kako izabrati dobru torbu za mališane

Optimalna težina torbe za osnovce teži 4,5 - 6,5 kilograma, kazao dr. Buljugić

Z. Karić

Svako opterećenje predstavlja rizik za deformitet kičme

Foto: Ilustracija


Dolazi nam još jedan septembar i još jedna školska godina. Jedan od problema roditelja, koji se javlja s početkom školske godine, je i dobar izbor školske torbe za mališane. Prema riječima dr. Edina Buljugića, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, roditelji ponekad naprave greške prilikom kupovine tako što odaberu ogromne torbe.

Voditi računa

- Mnogi specijalisti fizijatri upozoravaju da preteške školske torbe mogu dovesti do razvoja deformiteta kičmenog stuba ranom periodu rasta i razvoja – kazao je dr. Buljugić.

Prema mišljenju dr. Buljugića optimalna težina školske torbe za osnovce teži 4,5-6,5 kg, a s obzirom na to da se težina tokom godina neznatno mijenja najugroženiji su prvačići jer su i najmanji.

- Roditelji zato trebaju voditi računa o težini svake sveske, knjige i pribora i svesti ih na minimum. Uglavnom se kupuju školski ruksaci ili torbe koje uglavnom više zadovoljavaju želje za nekim crtanim ili filmskim likovima, a ne stvarne postularne potrebe svake od tih malih kičmi - kaže dr. Buljugić.

  • Dr. Buljugić: Nepravilno nošenje

    Dr. Buljugić: Nepravilno nošenje

    Foto: Avaz


Problem posture, držanja tijela, može biti uzrokovan prevelikom težinom torbe, teških knjiga te nepravilnog nošenja same torbe. Mišljenje dr. Buljugića je da djetetov kičmeni stub može podnijeti školsku torbu tešku 10-15 posto od njegove tjelesne težine.

Uraditi test

- Svako opterećenje od 20 posto predstavlja rizik za deformitete i bolove. Idealno bi bilo da se svaka torba koja je približne težine koja će se dnevno nositi u školi testira na kičmi djeteta i da se izvrše mjerenja te na taj način je lako utvrditi je li torba preteška ili je dovoljno dobra za dječiju kičmu – navodi dr. Buljugić.

Kako odabrati

Prije kupovine treba provjeriti veličinu najveće knjige ili sveske zbog adekvatnog slaganja. Primjerice, knjige treba redati od najveće i najšire uz leđa prema vani. Preporučuje se da torba bude od laganog i mekanog materijala, dok se koža ne preporučuje. Torba treba da ima široke i mekane naramenice, a na leđnoj strani treba postojati ojačanje. Dno ranca ne smije prelaziti liniju ispod struka, a vrh mora biti ispod linije ramena.

Potražiti pomoć

  • Ako primijetite iznenadno pogoršavanje držanja tijela djeteta potražite pomoć ljekara

    Ako primijetite iznenadno pogoršavanje držanja tijela djeteta potražite pomoć ljekara

    Foto: Ilustracija


Ukoliko roditelj, navodi dr. Edin Buljugić, primijeti iznenadno pogoršavanje držanja tijela djeteta, naglašavanje deformiteta stopala ili se dijete požali na bolove u mišićima, opći zamor, bolove u donjem dijelu leđa ili ramenima, kao i na glavobolju, treba potražiti pomoć ljekara školske medicine ili fizijatra koji će na adekvatan i blagovremen način reagirati i spriječiti ozbiljnije posljedice lošeg držanja sa ili bez opterećenja školske torbe.

- Pored odabira adekvatne školske torbe potrebno je da nastavnici educiraju djecu o pravilnom sjedenju u školskim klupama, a nastavnici tjelesnog odgoja trebaju obratiti pažnju na držanje tijela/posturu djece kako bi uz određeni program vježbanja smanjivali mogućnost nastanka ili ublažavali stepen razvojnih deformiteta koštano–zglobno-mišićnog sistema - kaže dr. Buljugić.

Više o temi Edin Buljugić

RIJEČ STRUKE
Šta sve može izazvati bolove u koljenima
NA VRH

Podijeli članak na