TRUDNOĆA

Anemija - neželjeni pratilac trudnoće

Trudnice je nužno testirati na samom početku trudnoće te u sedmom ili osmom mjesecu, a po potrebi i ranije.

Liječi se promjenom načina prehrane ili terapijom. Ilustracija

"Bebe i mame"

30.7.2019

Anemija u trudnoći je sve učestalija. Trudnoća je stanje specifičnih metaboličkih potreba pa je nužna i specifična prehrana kako bi se izbjegle moguće komplikacije uzrokovane nedostatkom nutrijenata.  

Mnoge žene ulaze u trudnoću anemične za što postoje brojni razlozi poput držanja dijete, nedovoljnog unosa vitamina i minerala, nedovoljnog razmaka između dvije trudnoće (kraći od dvije godine), obilne menstruacije i slično.

Zbog česte pojave anemije, trudnice je nužno testirati na samom početku trudnoće te u sedmom ili osmom mjesecu, a po potrebi i ranije.

Najčešći simptomi anemije su umor, slabost, bljedilo, a kod jačih anemija nesvjestica, nepravilan rad srca, nedostatak zraka. Anemija se liječi promjenom načina prehrane ili terapijom preparatima željeza.

 Hrana bogata željezom 

1. Lisnato zeleno povrće;

2. Smeđa riža;

3. Jetrica;

4. Grožđe;

5. Sok od višnje;

6. Crveno meso;

7. Hhrana bogata folnom kiselinom (grah, kikiriki, gljive);

8. Hrana bogata C vitaminom (limun, naranče, svježe povrće).

Na tržištu su dostupni brojni prenatalni vitaminski i mineralni preparati o kojima se treba svakako konsultirati sa liječnikom prije nego se počnu uzimati.

 Kada je potreban oprez

Pripravci željeza nisu bezazleni i njihovom prečestom upotrebom može se javiti toksičnost, pogotovo kod male djece. Velike doze oralnog željeza mogu prouzrokovati nekrotizirajući gastroenteritis s povraćanjem, proljevima, abdominalnom boli, krvavim proljevima, tamnom stolicom, letargijom i otežanim disanjem. Dvovalentni oblici željeza također izazivaju nuspojave poput bola u želucu, abdominalnih grčeva, zatvora ili proljeva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.