PREHLADE Trudnoća i porod

Kako se adekvatno liječiti

Nikako nemojte uzimati lijekove na svoju ruku i strogo se pridržavajte terapije koju vam je dao ljekar

Bebe i mame
09.09.2019 18:17

Neophodno je preležati virusnu infekciju

Foto: Ilustracija

Respiratorne infekcije uglavnom izazivaju virusi, posebno s dolaskom hladnijih dana. Ima ih na stotine vrsta: od izazivača obične prehlade do uzročnika ozbiljnijih oboljenja. Ovih tegoba nisu pošteđene ni trudnice.  

Pratioci bakterijske infekcije su visoka temperatura kao i crveno grlo. Virusi djeluju na drugačiji način. Oni izazivaju promuklost, kašalj, blago povišenu temperaturu.  Virusne infekcije mogu trajati i do dvije sedmice. Međutim, nemojte sami sebi postavljati dijagnozu, već se obavezno obratite liječniku.  

Glavna osobina virusa i infekcija koje izazivaju jeste da se šire, što znači da pogađaju  respiratorni trakt od nosa do pluća. Na tom putu mogu izazvati komplikacije - lakše ili teže.  Adekvatno liječenje, posebno kada su u pitanju trudnice, može pružiti isključivo liječnik.  Nikako nemojte uzimati lijekove na svoju ruku i strogo se pridržavajte terapije koju vam je  dao liječnik.  

Neophodno je preležati virusnu infekciju. Zbog mehanizama odbrane koji se aktiviraju pri napadu izazivača bolesti i pada imunološkog sistema, organizmu treba odmor.  Mirovanje je izuzetno važno jer se tako povećava protok krvi. Zato bi pidžama i krevet, mnogo odmora i sna bili jedina prava preporuka za vas. 

Bolje spriječiti

Kako biste prevenirali prehladu šetajte na čistom zraku, redovno provjetravajte prostorije u  kojima boravite, dovoljno se odmarajte, pravilno se hranite, radite ono što vam prija i volite  svoju bebu. Češće pranje ruku i mijenjanje papirnih maramica (jedna maramica - za jednu upotrebu) je  dobra metoda prevencije.  

Komentari

NA VRH