BOSNAPLOD

Voćarima iz Brčkog korona nije utjecala na proizvodnju: Povećali izvoz i osvojili novo tržište

Voćari iz BiH osvojili novo tržište. Arhiv

Avaz.ba / Reuters

21.8.2020

Sezona šljive je pred nama, voćari u sjevernoj Bosni su zaokupljeni branjem šljiva, a većina njih će se prerađivati u lokalnim tvornicama i otpremati kupcima u Evropskoj uniji i Rusiji, piše Reuters.

Iako je hitno potrebna reforma, bosanskohercegovački poljoprivredni sektor je izdržao globalnu pandemiju bolje od ostalih i bio je među rijetkim industrijama koji su zabilježile rast izvoza u prvoj polovini godine - iako neznatnih 2,5%.

- Tokom pandemije koronavirusa proizvodnja nije smanjena niti je izvoz zaustavljen - rekla je Fatima Halilčević, menadžer kvaliteta u Bosnaplodu, najvećem bosanskohercegovačkom prerađivaču voća sa sjedištem u Brčkom.

- Čak smo osvojili novo tržište u Rusiji - rekla je.

Kupci Bosnaploda su i njemački proizvođači Dr. Oetker, Zott i Muller.

Benjamin Vukotić, direktor Zeraa poljoprivredne investicione grupe koja je vlasnik Bosnaploda, rekao je da su prihodi grupe u prvoj polovici 2020. godine povećani za 30% u odnosu na isti period godinu dana ranije.

U vlasništvu grupe, koju je osnovala podružnica Investicione korporacije Dubai (ICD), je vinograd na jugu Hercegovine koji je pretrpio velike gubitke zbog pandemije. 

- Potpisali smo ugovore sa našim kooperantima tokom perioda najstrožijeg karantina (COVID 19), a da nismo znali šta će se desiti - rekao je Vukotić.

- Mi smo sebi mogli priuštiti takav rizik jer imamo investitora koji nas je voljan podržati, ali poljoprivredi u Bosni nedostaje sistemska podrška vlade - dodao je.

Sektor zapošljava 18% radne snage u Bosni i čini oko 10% njegovog izvoza. Ali on vapi za promjenom, rekao je Vjekoslav Vuković, šef Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine. 

- Moramo ga modernizovati, pružiti subvencije, uskladiti propise sa EU standardima i boriti se za strana tržišta - naglasio je Vuković.

Stojeći u svom voćnjaku u podnožju planine Majevice, voćar Nermin Kopčalić kaže da jedino do čega mu je stalo trenutno je berba.

- Koronavirus je utjecao na nas, ali što se tiče našeg poslovanja, virus mora ostati na jednoj strani. Voće moramo obrati, od toga živimo. Ne samo ja, već i cijela zajednica - rekao je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.