LIDER HDZ BIH

Čović odgovorio na pitanje novinara "Avaza": Donijeli smo odluku da komisija radi dva dana, PDV će biti na dnevnom redu

Uvijek će se neki potruditi, a dva glasa uvijek nedostaju, da se dvojica izvuku i da fiskalnog okvira nema, poručio je on

Dragan Čović održao druženje sa novinarima. S. SPAHIĆ

Piše: A. O. - S. S.

22.3.2022

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović jutros se u 10:30 sati sastao sa novinarima, organiziravši "druženje uz kafu" u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

Na pitanje o Zakonu o PDV-u, da li će HDZ to podržati s obzirom da je zastupnik HDZ-a u Predstavničkom domu Nikola Lovrinović govorio da bi mogli postojati problemi sa provođenjem ovog zakona, poručio je da su oni prije ovog druženja s novinarima imali jedan brzi kolegij Doma naroda gdje su upravo bili zbog PDV-a da bi se formalno ispunili uslovi i donijela odluku da komisija radi dva dana, da bi se to moglo imati na dnevnom redu.

- Dakle imat ćemo, ali to mora biti po zakonu - rekao je.

Na pitanje novinara "Avaza" o usvajanju budžeta, koji je problem i kada će krenuti procedura usvajanja, s obzirom da su stranke iz RS prekinule bojkot u radu u institucijama na državnom nivou, on je kazao da što se tiče budžeta, ministar finansija iz HDZ-a Vjekoslav Bevanda nije odgovoran.

Globalni fiskalni okvir

- Postoji procedura. Možemo vi i ja nešto željeti, ali želja i ona realnost mogu biti pogubljeni za čitav sistem, kao što je pogubljeno razmišljanje da je ministar finansija odgovoran za nešto kada je u pitanju budžet. Ministar finansija, za prošlu godinu je predložio budžet za godinu i po dana i nikad nije završio taj krug. Formalni predlagatelji prođu, a po našem Ustavu je Predsjedništvo BiH. To morate znati. Ministarstvo finansija iz Vijeća ministara mu pomaže zajedno sa drugim resorima, a deset ih je da dobijemo nekakav okvir. Maloprije sam jednu stvar rekao, koju niste čuli očito. Globalni fiskalni okvir je osnova za tako nešto. Mi nemamo globalnog fiskalnog okvira. Taj globalni fiskalni okvir ne donosi ministar - poručio je Čović. 

Dodao je da to donosi Fiskalno vijeće BiH. 

- Fiskalno vijeće je trebalo danas sjesti. Ja mislim da i sjede. Ja bih bio sretan da to donese. Ja vas uvjeravam da to neće donijeti. Uvijek će se neki potruditi, a dva glasa uvijek nedostaju, da se dvojica izvuku i da fiskalnog okvira nema. Bez fiskalnog okvira ne možete dijeliti sredstvo. Koja sredstva dijelite vi? Ne možemo pri preslikavati proračun iz 2020. godine na 2022. godinu. Kada znate kakve su okolnosti ovdje - poručio je on.


Sa današnjeg druženja s novinarima. S. SPAHIĆ

Bezbroj elemenata

- To su vam sad bezbroj nekih elemenata, ministar finansija bi bio najsretniji čovjek na svijetu, jer je do kraja predan domovini BiH, da ima osnovu zakonsku, da predloži to i da ide u proceduru što se tiče ove godine. Za prošlu je to uradio, jer smo tad imali taj okvir. Čak ni federalni budžet ne bi se smio razmatrati bez fiskalnog globalnog okvira. Kako neko može dijeliti novac, a da ne zna uopće koliko ima novca na dispoziciji, a to se radi globalnim okvirima - rekao je Čović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.