ŠEF MISIJE BIH PRI EU

Obrad Kesić predao akreditivna pisma predsjedniku Evropskog vijeća Šarlu Mišelu

Na kraju sastanka predsjednik Mišel je zaželio ambasadoru Kesiću uspješan rad u ovom važnom periodu za evropsku budućnost BiH

Obrad Kesić i Šarl Mišel. MVP BiH

S. S.

10.10.2023

Šef Misije Bosne i Hercegovine pri Evropskoj uniji ambasador Obrad Kesić predao je 9. oktobra u Briselu akreditivna pisma predsjedniku Evropskog vijeća Šarlu Mišelu (Charles Michel).

Nakon ceremonije, organizovan je sastanak na kome su razmijenjena mišljenja o prilikama u Bosni i Hercegovini i regiji zapadnog Balkana.

Ambasador Kesić je naglasio da na svim nivoima vlasti u BiH postoji konsenzus oko članstva u EU i da je Predsjedništvo BiH odredilo da članstvo u EU bude glavni cilj i prioritet vanjske politike, te je u tom kontekstu izrazio očekivanje da će Vijeće Evropske unije do kraja godine donijeti odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Također, ambasador je istaknuo važnost regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa, te je izrazio nadu da će cjelokupna regija odlučnije iskoračiti prema Evropskoj uniji.

Predsjednik Evropskog vijeća Mišel je ponovio stav da Evropska unija nastavlja jačati podršku Bosni i Hercegovini i zemljama zapadnog Balkana. S tim u vezi je istaknuo da se do kraja godine očekuje mnogo aktivnosti kada je riječ o politici proširenja, te je u tom kontekstu naglasio da je ambasador Kesić stupio na dužnost u vrlo posebnom trenutku, kad se govori o napretku BiH na evropskom putu.

Na kraju sastanka predsjednik Mišel je zaželio ambasadoru Kesiću uspješan rad u ovom važnom periodu za evropsku budućnost BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.