SIGURNOST NA ULICAMA

Od 1. novembra do 1. aprila 2024. godine: Kazne za neposjedovanje zimske opreme od 40 do 500 KM

Moguće isključivanje vozila iz saobraćaja

Obavezna zimska oprema. Facebook

Nerma Ajnadžić

2.11.2023

Svaki novembar donosi ista pravila – zimsku opremu na motornim vozilima koja su uključena u saobraćaj.

Od jučer je ova oprema obavezna i bit će sve do 1. aprila 2024. godine. Izuzetak su motocikli L kategorije i traktori T i C kategorije.

Pijesak i lopata

Vreća pijeska i lopata za teretna vozila više nisu potrebni. Prema članu 203. stav 1. Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima, propisane su prekršajne i novčane kazne za vozače koji ne budu imali obaveznu opremu.

Naime, vozač će biti kažnjen s 40 KM, po članu 238. st. (1) tačke 38, a kazna od 500 KM predviđena je za preduzeće ili drugo pravno lice kažnjivo po članu 234. stav (1) tačke 22.

Također, fizičko lice koje samostalno obavlja djelatnost prijevoza, po članu 234. stav (2) u vezi sa stavom (1) tačka 22 navedenog zakona, bit će kažnjeno s 500 KM.

Iz BIHAMK-a su napomenuli da, osim novčanih sankcija, mogu biti poduzete i druge mjere u slučaju ukazane potrebe.

Brzina kretanja

- U skladu s odredbama člana 170. istog zakona na određenom putu ili dijelu puta, u određene dane ili u određenom periodu, mogu se propisati zabrane ili ograničenja saobraćaja za sve ili pojedine vrste vozila, ograničiti brzina kretanja vozila, ako su te zabrane ili ograničenja neophodni radi sprečavanja ili uklanjanja opasnosti za učesnike u saobraćaju, ili ako su u pitanju razlozi za nesmetani saobraćaj, odnosno ako se može opravdano očekivati da će saobraćaj biti posebno gust ili otežan - navodi se.

Također, odredbama člana 228. istog zakona, između ostalog, propisano je da će ovlašteno lice, ako zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme na dijelu puta i u vrijeme kad je zimska oprema obavezna, narediti vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, ili da vozilo odveze do određenog mjesta gdje može da otkloni neispravnost, odnosno da vozilom nastavi kretanje na putu na kojem je kretanje te vrste vozila dozvoljeno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu, u suprotnom, ovlašteno lice isključit će vozilo iz saobraćaja i oduzeti potvrdu o registraciji vozila.

Šta se podrazumijeva

Zimska oprema koja je obavezna bez obzira na vremenske uvjete podrazumijeva jedno od troje:

- zimske gume (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima motornog vozila ili

- zimske gume (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka ili

- ljetne gume na svim točkovima s najmanjom dubinom profila od 4 milimetra i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.