ŠTRAJK

Ukazuju na maćehinski odnos Vlade KS: Odgajatelji traže veća prava i plaće

Jedan od zahtjeva je strogo poštivanje zakona i kolektivnog ugovora

Odgajatelji očekuju podršku roditelja. Facebook

26.1.2024

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, s Kantonalnim odborom Sarajevo, organizirat će štrajk upozorenja 29., 30. i 31. januara u trajanju od 7.30 do 9.30 sati zbog, kako ističu, višegodišnjeg maćehinskog odnosa Ministarstva za odgoj i obrazovanje i Vlade KS prema radnicima u javnim ustanovama školskog i predškolskog odgoja.

U borbi i nastojanjima da se radnicima u djelatnostima školskog i predškolskog odgoja vrati dignitet, iz Sindikata su zamolili roditelje da u navedenom periodu ne šalju djecu ni u vrtić ni u školu.

Postavljeni zahtjevi

Traže strogo poštivanje zakona i kolektivnog ugovora, da Ministarstvo za odgoj i obrazovanje prestane ugrožavati stečena prava radnika, te da povećaju koeficijent svim radnicima za 10 posto.

Zahtijevaju i potpisivanje novog kolektivnog ugovora bez umanjivanja stečenih prava, s tim da sve odredbe kolektivnog ugovora ne mogu biti manje od utvrđenih za radnike u organima uprave, Institutu za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, ustanovama socijalne zaštite, policiji, srednjem i visokom obrazovanju i ustanovama kulture. Na spisku zahtjeva su i izjednačavanje plaća radnika, beneficirani radni staž, status službenog lica i penzionisanje pod povoljnijim uvjetima.

Nisu zadovoljni

Almedin Mehić, predstavnik roditelja vrtića „Trešnjica“ u Vogošći, kazao je za „Avaz“ kako odgajatelji traže podršku od roditelja.

- Sindikat traži od Vlade, odnosno od ministrice Naide Hota-Muminović, da se ispune ranije dogovoreni uvjeti. Od tih nekoliko mjera, navodno, nijedna nije ispunjena i predškolski radnici kreću sa štrajkom, te od nas roditelja traže podršku. Imamo problem s djecom koja nemaju mogućnost da se smjeste negdje u tom periodu (7.30 – 9.30, op.a.). Ne znamo da li će se išta promijeniti nakon ovoga - kazao je Mehić.

Mehić: Ne znamo hoće li se išta promijeniti. Facebook

Dodaje i kako su oni, kao roditelji, dužni da se brinu o odgajateljima.

- Od nas traže podršku jer zaista nisu zadovoljni dogovorenim. Odskače se s plaćama, a oni imaju više obaveza. Mi se moramo brinuti o djeci, a, naravno, moramo misliti i na uposlenike koji rade s našom djecom. Oni će štrajkovati i djecu će moći primati tek poslije 9.30 sati - istakao je Mehić.

Postoji problem

Mehić je naveo kako ovaj štrajk nekim roditeljima predstavlja problem.

- Roditelji koji rade od 7 sati ujutro nemaju gdje s djecom, ali, s druge strane, razumijemo radnike i odgajatelje, jer nema smisla da ne budemo na njihovoj strani. Djeca su prioritet. Nadamo se da će tim problemima doći kraj - rekao je Mehić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.