OKONČANA TRAKAVICA

Ako Agencija za privatizaciju HNK ne stavi potpis: Sudska presuda zamijenit će ugovor kojim "Bingo" postaje vlasnik "Zenita"

Tužitelj je dužan, navedeno je, na račun budžeta HNK uplatiti iznos od 2,5 miliona KM

Hotel „Zenit“: Višegodišnja trakavica. Facebook

Meliha Smajkic

30.1.2024

Višegodišnja trakavica u vezi s kupoprodajom hotela „Zenit“ u Neumu konačno je dobila pravosudni epilog.

Tako je pravomoćnom presudom Kantonalnog suda u Mostaru Agenciji za privatizaciju Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao prvotuženom, naloženo da zaključi ugovor o prodaji 79,73 posto državnog kapitala u privrednom društvu HTD ZENIT-BRO d.o.o. Neum, prema uvjetima iz ponude tužitelja, kompanije „Bingo“ eksport-import Tuzla, i to u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti ove presude.

- U slučaju da Agencija za privatizaciju HNK ne postupi u ostavljenom roku, ova presuda će zamijeniti ugovor o prodaji 79,73 posto državnog kapitala u privrednom društvu HTD ZENIT-BRO d.o.o. Neum - navedeno je, između ostalog, u presudi koja je u posjedu „Avaza“.

Tužitelj je dužan, navedeno je, na račun budžeta HNK uplatiti iznos od 2,5 miliona KM. Naime, toliko je iznosila ponuđena kupoprodajna cijena, kada je „Bingo“, još u septembru 2015. godine, ocijenjen kao najbolji ponuđač za prodaju 79,73 posto državnog kapitala u privrednom društvu HTD ZENIT-BRO d.o.o. Neum.

Uprkos tome, u Agenciji za privatizaciju HNK su godinama odbijali zaključiti ugovor s tuzlanskom kompanijom, odnosno svoj potpis nije htio staviti Dragan Bevanda, zamjenik direktora. U međuvremenu su se drugi učesnici tendera žalili, pokretani su upravni sporovi, kao i revizija pred Vrhovnim sudom FBiH čiji je krajnji ishod bio u korist kompanije „Bingo“, a koja se obavezala da će u „Zenit“ investirati 30 miliona KM u prve tri godine poslovanja, kao i da će zaposliti nova 72 radnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.