FGR PODCAST

Kojović otkriva: Da li sam krajem 1991. Sarajlijama obećavao da će ih JNA braniti...

Ja sam tamo stajao sa deset drugih novinara kada je taj general objašnjavao da to nisu rakete nego banane - kazao je Kojović

Predrag Kojović. Avaz

Avaz.ba

28.3.2024

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine KS Predrag Kojović za FGR podcast govori o tome šta znači zeleno svjetlo Evropske unije za početak pregovora sa BiH, odnosima trojke sa SNSD-om i HDZ-om, funkcionira li politika kompromisa, Bakiru Izetbegoviću, Željku Komšiću, Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku, budućnosti Naše stranke, kako je biti liberal u BiH, te je l' Sarajevo gdje je nekad bilo. Kojović je također govorio i optužbama da je krajem 1991. bio propagandist JNA te kako su nastale te glasine.

Šta je istina o YUTEL-u?

Po pitanju toga da je tokom 1991. bio propagandist JNA za šta ga je SDA više puta optužila, Kojović je kazao.

- Ja sam tad imao 24, 25 godina. Ponekad bi me zvali da radim neke ankete na ulici. Ja mislim da je ovo na šta Senad Avdić asocira to da je on objavio kako je Sarajevo opkoljeno i onda je jedan veliki kamion zaustavljen ispred kasarne iznad komande koji je imao na papiru da su banane unutra, a unutra je valjda bilo oružje. Mene su poslali da uzmem izjave. Ja sam tamo stajao sa deset drugih novinara kada je taj general objašnjavao da to nisu rakete nego banane. Dakle, samo sam skupljao izjave i donio ih u redakciju – kaže Kojović.

Kazao je kako zeleno svjetlo za početak pregovora predstavlja historijsku prekretnicu za Bosnu i Hercegovinu te da se iskreno nada da će njegove kolege ozbiljno shvatiti priliku koja stoji pred našom zemljom.

Dubinske razlike

Kojović je naglasio kako između Naše stranke, s jedne, i SNSD-a i HDZ-a, s druge strane, postoje dubinske razlike u pogledu toga kako Bosna i Hercegovina treba biti uređena, ali da su, i pored toga, dijalog i kompromis nužni.

- Ja se uvijek pokušavam staviti u njihove cipele pa da shvatim šta oni žele. Dodik Bosnu i Hercegovinu vidi kao neku državnu zajednicu dva entiteta, dok Čović prihvata isključivo neku konsocijacijsku demokratiju. Pažnja je usmjerena na kolektivno i, nažalost, teško se probijaju politike koje akcent stavljaju na individualno - ističe Kojović.

Zastupnik je naveo da bi u cilju rješavanja pitanja izbora članova Predsjedništva bio spreman prihvatiti rješenje indirektnog izbora iz Parlamenta te da bi čak prihvatio i asimetrično rješenje po kojem bi se član iz RS birao direktno, a iz Federacije indirektno.

- Ako bismo na indirektan izbor iz parlamenta imali bismo Predsjedništvo sa smanjenim ovlastima. Ja bih Najviše volio da imamo jednog predsjednika sa dva potpredsjednika. I da on bude predsjednik države na način na koji je njemački, italijanski ili izraelski predsjednik – istakao je Kojović.

Rekao je kako ga je SDA proglašavala izdajnikom, a onda mu nudila da uđe u vlast s njima.

- Ja nikad u vlast ne bih zvao nekoga koga smatram izdajnikom. ja ne smatram da je Izetbegović izdajnik ili da je loš čovjek, samo se mi ne slažemo oko toga kako BiH treba da bude da izgleda. Oni su poslije rata umjesto da grade institucije države, energiju potrošili u izgradnju nove bošnjačke političke i ekonomske elite - istakao je Kojović.

Pretplatite se na YouTube kanal Avaz TV-a.

Intervju sa Predragom Kojovićem možete slušati i na streaming platformama: Spotify, Apple Podcast, Deezer, Google Podcasts, Soundcloud i Patreon.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.