NIKO NIJE OBRAĆAO PAŽNJU

Drama u SAD: Djevojčica se zadavila pojasom u školskom autobusu

Davila je nakon toga otkopčala pojas i pozvala učiteljicu koja je u 9:04 sati izjavila kako nije sigurna da li Fajr diše

Policija navodi da se borila za svoj život. Twitter

E. A.

26.7.2023

Djevojčica iz Nju Džerzija (New Jerseyja) se zadavila sigurnosnim pojasom u školskom autobusu. Policija navodi da se borila za svoj život, a da osoba koja je bila zadužena za nadzor djece 18 minuta nije bila svjesna što se događa, jer je zurila u svoj mobitel i imala slušalice u ušima.

Borila se za život

Na videosnimci s nadzorne kamere se vidi kako niko ne obraća pozornost na Fajr Atju Viliams (Atiyu Williams, 6) dok se 17. jula vozi u stražnjem dijelu školskog autobusa. Djevojčicu s posebnim potrebama, koja je imala i problema s govorom, sigurnosni pojas počeo je stezati oko vrata kada je autobus u 8:44 sati naletio na nekoliko neravnina.

- U 8:46 sati se pojas još jače stegao te se vidi da se curica bori za svoj život i mlatara rukama i nogama. Najmanje dva puta je vrisnula ili dahtala, a u jednom trenutku je nogom udarila u prozor autobusa - stoji u optužnici, a prenosi New York Post.

Osoba zadužena za nadzor, Amanda Davila (27), shvatila je da nešto nije uredu tek kada je autobus stigao u osnovnu školu Claremont u 9:02 ujutro, odnosno 14 minuta nakon što je Fajr pala u nesvijest i 18 minuta nakon što ju je počeo stezati pojas.

Optužena za ubistvo

Davila je nakon toga otkopčala pojas i pozvala učiteljicu koja je u 9:04 sati izjavila kako nije sigurna da li Fajr diše. Kako prenosi Index, zatim su pozvali dodatno osoblje i započeli s oživljavanjem djevojčice. Malena Fajr je nakon toga prevezena u lokalnu bolnicu, gdje je ostala na intenzivnoj njezi i preminula dva dana kasnije.

Davila je sjedila tačno iza vozača te se na videosnimci vidi kako gleda u svoj mobitel sve dok se zadnji učenik nije ukrcao u autobus. Optužena je za ubistvo iz nehaja i ugrožavanje života djeteta. Trenutno se nalazi u pritvoru u okrugu Somerset.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.