PORESKE OLAKŠICE

Portugal produžio odluku o nultoj stopi poreza na osnovne prehrambene proizvode

Stopa poreza na promet za 46 osnovnih prehrambenih proizvoda smanjena je sa šest na nula posto

Inflacija u Portugalu. AP

Anadolija

7.9.2023

Vlada Portugala odobrila je u četvrtak produženje privremenog oslobađanja od poreza na promet osnovnih prehrambenih proizvoda do kraja godine.

Stopa poreza na promet za 46 osnovnih prehrambenih proizvoda smanjena je sa šest na nula posto u aprilu kako bi se građani izborili sa rastom inflacije.

Zdrava prehrana

Namirnice koje su oslobođene poreza su osnovni dio zdrave portugalske prehrane i uključuju voće, povrće, mahunarke, mliječne proizvode, dio mesa, jaja, maslinovo ulje i hljeb.

Prethodna odluka trebalo je da istekne u oktobru, ali s obzirom na to da je inflacija cijena hrane i dalje na 7,3 posto u odnosu na prethodnu godinu, vlasti su odlučile da je produže do 31. decembra. Vlada procjenjuje da će produženje poreske olakšice koštati 140 miliona evra (150 miliona dolara).

Smanjenje cijena

Kada je mjera prvi put stupila na snagu, inflacija prehrambenih proizvoda iznosila je 15,4 posto u odnosu na prethodnu godinu.

- Ta mjera je doprinijela smanjenju cijena. Želimo da nastavimo s kontrolom cijena osnovnih prehrambenih proizvoda kako bismo pomogli portugalskim porodicama - rekao je portugalski premijer Antonio Kosta (Costa).

Dodao je da Vlada ima za cilj da donese nove mjere kako bi pomogla porodicama koje se bore s plaćanjem kredita zbog viših kamata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.